Само 12 представления ще има новата постановка на Бохеми“ от

...
Само 12 представления ще има новата постановка на Бохеми“ от
Коментари Харесай

Телавивската опера открива новия си сезон с Бохеми“

Само 12 представления ще има новата режисура на „ Бохеми “ от Пучини в Телавивската опера. Необикновен прочит на пучиниевия музикален текст има режисьорът, който придвижва театър от Лиеж Валония, само че с израелски актьори, инструменталисти и хорове. Така както Пучини „ поглежда “ на битието на парижката бохема извън, по този начин и цялата режисура на Стефано Мацонис ди Пралаферае леко дистанцирана, като се натъртва на стандартите за света на постоянно безпаричните поети, художници, музиканти, философи в тогавашната столица на духаПариж. Много му оказва помощ истинския фон на Фернанд Рюиз, който е наблегнал на улицата. В мансардата на Рудолф и неговите другари се поглежда като че ли през стъклените прозорци-витражи. В същото време издирван или непредвиден акцент са дейностите на проститутката, долу на улицата, която повече притегля вниманието, в сравнение с запоя в квартирата, където са се намерили пари за вино, самун и колбас. Може би само Мими, която наднича през едно малко прозорче към огромна тераса, не откъсва очи от младежката компания и става очевидец по какъв начин те съумяват да напият хазаина и той да не помни за наема.

Много истински са модулите в декора, посредством които единствено с разбъркване от тиха уличка и бохемска мансарда сцената се трансформира в многолюдна парижка улица.Казват, че е тъкмо копие, видяно извън, на съществуващото и до момента в Париж кафене „ Момю “.

От изпълнителите желанията ми са за темпераментната и с богато обагрен глас Хила Баджио, която макар че играеше Мюзета, а не Мими, с всяка поява на сцената превземаше вниманието на всички. При това както в бурната сцена в кафенето преди антракта, по този начин и при съвсем безмълвното й наличие на финала на спектакъла. Руският тенор Алексей Долгов, в ролята Рудолф също бе запаметяващ се и с музикалността си, и с играта си. Освен това ме впечатли детският хор „ Ефрони “ под управлението на Шели Берлински, която също бе на сцената и доста органично спомогна в пресъздаването на предколедното въодушевление в парижките улици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР