Само 11% от хората у нас са си правили тест

...
Само 11% от хората у нас са си правили тест
Коментари Харесай

Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ

Само 11% от хората у нас са си правили тест за ХИВ, а 86 на 100 отхвърлят да са правили подобен. Това демонстрира ново социологическо изследване на социологически център " Тренд ", направено по поръчка на Сдружение " Здраве без граници ".
От проучването излиза наяве, че 92% от българите не познават човек, който е притежател на ХИВ. Само 6% от всички интервюирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.
Общо 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш посредством полов контакт, което демонстрира, че във връзка с главния риск има добра познаваемост. Но 8% са на мнение, че човек може да се болести посредством допиране или здрависване. Всеки четвърти (25%) счита, че човек може да се болести с ХИВ от неизмити принадлежности в кафене или ресторант. А всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се болести посредством прилагане на обща тоалетна.
33% от българите показват, че знаят, че има лекуване, което забавя развиването на ХИВ инфекцията при човек, който е притежател на вируса. От проучването може да се направи извод, че измежду българите се регистрира ниска осведоменост с характерностите на ХИВ, което постанова усилване на осведомителните акции измежду разнообразни публични аудитории.
76% от българите показват, че не биха били другари с хора, живеещи с ХИВ. Това публично схващане и разграничаване на хората, носители на вируса, в огромна степен е причина за криенето на ХИВ статуса. Тук не се регистрира динамичност във връзка с демографските характерности на респондентите, сочи изследването на " Тренд ".
По отношение на работа, се регистрира разчупване на настройките, като 27% от хората показват, че биха работили с човек, който е притежател на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни, за сметка на по-възрастните.
31% показват, че биха общували с човек, притежател на ХИВ. Тук още веднъж се резервира съотношението във връзка с възрастта на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР