Само 11,3% от населението в страната има доходи над 740

...
Само 11,3% от населението в страната има доходи над 740
Коментари Харесай

Изненада! Вижте средния доход на българина според НСИ

Само 11,3% от популацията в страната има приходи над 740 лева на месец, демонстрират данните на Национален статистически институт. Оказва се, че малко под 800 хиляди българи могат да се похвалят с месечни приходи, които стигат за покупката на един прекрасен и огромен ледник без да избират от първокласните модели.

Средният годишен приход на човек 5586 лева, което прави по 465 лева на месец, демонстрират последните данни.

Сумата е много дребна като се има поради, че междинната заплата за страната към този момент надмина 1100 лева Но парите в едно домакинство се разделят сред всичките му членове. Затова даже един от родителите да получава висока заплата, в случай че в фамилията има пенсионер, незает или дете, междинният приход на човек пада доста.

За да има по-ясна картина за приходите в страната от Национален статистически институт са разделели семействата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни приходи до 2160 лева, което прави до 180 лева на месец. А в последната са жителите с месечни приходи над 740 лева Оказва се, че с под 180 лева на месец живеят 7,7% от българите, или 5,1% от семействата. Населението на България е малко над 7 млн. души и се оказва, че над 542 хиляди души претърпяват с под 180 лева на месец, написа " Фрогнюз ".

Най-голям дял от българите – 30%, имат месечни приходи сред 250 лева и 390 лева А 48,3% от популацията живеят с под 390 лева на месец като в тези приходи влизат с изключение на заплатите и всички получавани от семейството пенсии и обществени заплащания. В България даже 11-те % най-заможни жители имат много ниски приходи на фона на стандартите в Европейски Съюз.

Средният годишен приход на тези 11,3% от популацията, които влизат в групата на хората с най-големи финансови благоприятни условия, в действителност е 13 172 лева, което прави по близо 1100 лева на месец. Така, в случай че в фамилията има две деца, заплатите на двамата родителите би трябвало да са общо над 4390 лева и те да живеят настрана от бабите и дядовците с цел да влязат в групата на най-преуспелите 11% от популацията.

Любопитното е, че най-бедните семейства, в които има безработни, и тези в групата с най-високи приходи, където попадат шефовете, взимат съвсем един и същи размер заеми. Но най-вече заеми теглят семействата с месечен приход към 1400 лева Най-много пари в банките естествено натрупат хората с най-високи приходи. Домакинствата от най-заможната група икономисват на влог в банка приблизително по 2850 лева за година, до момента в който бедните не могат да спестят съвсем нищо.

11-те % от най-богати българи дават за храна 24,2% от разноските си, до момента в който най-бедните 7,7% харчат за издръжка 44% от парите си. Заможните харчат за свободното си време, за отдих и обучение 5,9% от разноските си, а бедните дават за развлечения единствено 2,1% от парите си. Хората с високи приходи дневно ядат приблизително по 2567 калории, което е с 42% повече от енергийното наличие на храната на най-бедните ни сънародници.

Бедните се изхранват най-вече с самун и брашно, а заможните ядат много по-разнообразна храна. Най-бедните нямат даже пари за цигари като на година пушат приблизително по 305 цигари, което прави по по-малко от цигара дневно. Докато хората с високи приходи на година пушат приблизително по 1346 цигари, което прави по близо 4 цигари дневно. Като с всяка минала година бедните пушат все по-малко, а хората с високи приходи повече.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР