Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу

...
Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу
Коментари Харесай

Ромите в България не се ваксинират срещу COVID-19, страх ги е, че ще ги чипират

Само 10% от ромското население у нас е имунизирано против COVID-19, регистрираха здравните власи. А главната причина е дезинформацията, че " някой ще ги чипира, ще ги наблюдава по този метод, ще ги стерилизира и прочие ". Това съобщи Христо Николов , здравен медиатър в РЗИ-София. 

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов съобщи пред медиите, че са имали работна среща с посредници, които работят с ромското население. Целта - да се изведат проблемите поради ниската имунизация измежду това население и да се очертаят стъпки, посредством които да се усили имунизацията.

" Ще има мобилни кабинети и посредници ще осведомят ромите за изгодите от имунизациите ", съобщи той.
 Аспарух Илиев: Лекарите в България са измежду главните скептици за имунизациите Аспарух Илиев: Лекарите в България са измежду главните скептици за имунизациите
„ В България лекарите са една от главните прослойки, която не убеждава и е песимист във връзка с имунизирането. Лекарският съюз...

" Към момента е доста подобаващ интервалът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всевъзможни. И за да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, доста значимо е хората да бъдат ваксинирани ", добави Златанов.

„ Хората, които не са здравно обезпечени, ще могат да се имунизират гратис при персоналните си лекари. Взехме това решение, тъй като ромското население се тормози от обстоятелството, че може да им желаят пари за имунизация ”, разгласи зам.-министърът на опазването на здравето.

На срещата в Здравното министерство участваха заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, общопрактикуващи лекари и представители на здравните посредници.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР