Само 0,2% за спорт от рекордния бюджет на София е

...
Само 0,2% за спорт от рекордния бюджет на София е
Коментари Харесай

Николай Николов, БСП: Само 0,2% от бюджета на София за спорт е срам за управляващите в СО

Само 0,2% за спорт от рекордния бюджет на София е позор за ръководещите в Столична община. Това разяснява членът на Комисията за децата, младежта и спорта от Българска социалистическа партия Николай Николов по време на първата за годината сесия на СОС. На нея беше гласуван Бюджет 2018 на Столична община.

" През 2018 година София е европейска столица на спорта, а ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура отделят малко над 3 милиона лв. от рекордния бюджет от над 1,5 милиарда за спорт. Много се надявах, че откакто бюджетът е рекорден, и средствата за спорт ще бъдат рекордни, само че останах извънредно отчаян, разяснява той. - Предложението на групата на Българска социалистическа партия в СОС, което направих и в зала, беше бюджетът за спорт да бъде повишен с 5 милиона лв., с цел да стигнем най-малко до половин % от общия бюджет. За съпоставяне единствено ще дам бюджета за спорт на градове като Варна, Бургас и Пловдив. Във Варна отделят 1,3 милиона или 0,3% от общ бюджет 385 милиона, което е 4 пъти по-малко от този на Столична община. В Бургас отделят 1,150 милиона или 0,5% за спорт от общ бюджет 221 милиона или 7 пъти по-малък от този на Следствен отдел към окръжна прокуратура. Рекордьорът е Пловдив, където средствата за спорт са 2,8 милиона или 0,8% от общия бюджет на общината, който е 369 милиона или 4 пъти по-малък бюджет от този на Следствен отдел към окръжна прокуратура ".

Николай Николов добави, че увеличените двойно средства по програмата за детско-юношески спорт - от 400 000 на 800 000 лв. - също са извънредно незадоволителни. " В последните две години съм оценител на клубове, които аплайват по тази стратегия, изясни той. - За да бъдат задоволени потребностите им са нужни 1,435 милиона лв. ".

Общинският консултант от групата на Българска социалистическа партия предложи през топлите месеци на 2018 година спортните уреди в София да организират политика на отворени порти. " Идеята е те да бъдат употребявани гратис от хората в града ни. Кметът Йорданка Фандъкова даде обещание да направи среща със спортния министър Красен Кралев и да разиска сходна опция, както и построяването на две многофункционални спортни зали в най-населените региони " Младост " и " Люлин ", разяснява Николай Николов. - А аз ще проследя дали обещанието ще бъде изпълнено ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР