Съмнителната операция посочена от Специализираната прокуратура през 2018 г., когато

...
Съмнителната операция посочена от Специализираната прокуратура през 2018 г., когато
Коментари Харесай

16 млн. евро превела юристката на Ружа на арабски шейх

Съмнителната интервенция посочена от Специализираната прокуратура през 2018 година, когато са работили по молба за следствие от Германия
Екстрадираната в Съединени американски щати Ирина Дилкинска е превела 16 млн. евро на шейх Фейсал бин Султан Ал Касими от сметка на компанията ѝ “Би Енд Ен Консулт ”. Тази финансова интервенция е избрана като съмнителна още през януари 2018 година в разпореждане на Специализираната прокуратура. Магистратите тук са работили по случая с Ружа Игнатова, само че по молба за следствие от Германия, където криптокралицата е обвинена за измами и пране на пари. По това време обаче Ружа Игнатова към този момент е изчезнала.

Фирми на Дилкинска, в това число и “Би Енд Ен Консулт ”, са употребени в схемата на Ружа Игнатова за прането на пари от излъганите вложители в “Уанкойн ”. Това излиза наяве от делото за екстрадицията на юристката, работила в централата на компанията в София.

16-те милиона евро са били подредени към сметка на дубайския шейх в Обединената арабска банка на 22 октомври 2015. Ал Касими е шеф там. Той е правоприемник на Султан бин Салим ал Касими. Основанието за превода от Дилкинска към шейха е “плащане на клиент ”, само че преводът е бил спрян.

Международни откриватели разкриха през последните години, че арабският шейх е имал бизнес връзки с Ружа Игнатова

Той ѝ дал 4 флаш памети с 230 биткойна на стойност 48 млн. евро, както и съдействал за бизнеса ѝ в Дубай, където са регистрирани фирмите ѝ.

Друга съмнителна интервенция, която Специализираната прокуратура открива по молбата за следствие от Германия, са 15 млн. евро, подредени през юни 2016 година по сметка на фонд “Фенеро Екуити Инвестмънт ” в банка на Каймановите острови. През август на същия фонд са подредени 4,5 млн. евро, още веднъж в банка на Кайманите. 

Ирина Дилкинска не е била привлечена като обвинена. В документите по екстрадицията ѝ има информация и за следствие на Софийската градска прокуратура от 2015 година, прекъснато след няколко месеца. По него също са изследвани паричните потоци на “Би Енд Ен Консулт ”, както и на “Леон Груп 7 ”. Те са били ръководени от Дилкинска, само че са били част от схемата на Ружа Игнатова за

прехвърлянето на парите от измамите към нейната компания “Рисг Лимитед ” в ОАЕ

Тогава Дилкинска е разпитвана като очевидец.

След изгубването на Ружа през 2018 година у нас е призната и молба за следствие от Италия. Приобщена е към тази от Германия. През 2019 година постъпва и молба от Съединени американски щати. Разследващите там са изпратили и схемата за прането на пари от излъганите вложители в “Уанкойн ”. Дружествата, следени от Дилкинска, се присъединили в интервенциите, тъй като банките не желали да откриват сметки и да обработват пари, в това число на вложители в компанията. И това са показания на Константин Игнатов, брата на Ружа, който стана лице на криптопирамидата след изгубването ѝ. Така новите вложители, които са убеждавани, че ще печелят в бъдеще, са превеждали парите по сметки на съществуващи, които пък ги превеждали към “Уанкойн ” в България. Открити са сметки в ОАЕ, Грузия, Германия, Хонгконг, Сингапур, през които са получавани пари за така наречен обучителни пакети. Описани са и подправените капиталови фондове в чужбина, основани от съратника на Ружа Марк Скот, към които Дилкинска е превела като медиатор 354 млн. евро и 10 млн. щатски $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР