Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у

...
Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у
Коментари Харесай

Шефът на НАЗ: Проба от украинско зърно показа, че е пълен боклук

Съмнения за качеството на украинското зърно, което се внася у нас, съобщи Bulgaria On Air. Проба, взета скрито от украински камион, демонстрира, че то е негодно за приложимост. Това настояват от Асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с вноса на украинско зърно накара земеделци от цялата страна да излязат на митинг предходната седмица, а зърнопроизводители от дълго време предизвестяват, че пшеницата, която идва, е с недоказано качество и надзор.

" Контрол не се реализира. Осъществява го първата страна, да вземем за пример Румъния. Какво влиза в България - никой нищо не знае ", разяснява ръководителят на УС на НАЗ - Костадин Костадинов.

Взета скрито проба от украински камион със зърно провокира редица въпроси. Пробата е изследвана в самостоятелна акредитирана лаборатория. Становището е, че е негодна за приложимост.

" Накарах наш сътрудник от Бургас на опашка от такива камиони да вземат зърно от тях, по другия метод. Направена е инспекция в лаборатория на българска база. Резултатите споделиха, че е негодна. Ние в България такава пшеница нямаме, каквато беше тази на тестът. Пълен отпадък! Освен това в зърното е имало и гъгрица и в случай че то се смеси с българска пшеница - ще болести и нея ", съобщи Костадинов.

На отправено питане по отношение на качеството на украинското зърно, от Българската организация по сигурност на храните изпратиха да малкия екран писмен отговор, в който показват, че Агенцията прави взаимни инспекции със чиновници на Министерството на земеделието и Областните дирекции " Земеделие ". При инспекциите са взети общо 40 проби за лабораторен разбор за остатъчни субстанции от пестициди, ГМО, тежки метали и радиоактивност. При осъществените лабораторни разбори няма установени отклонения от допустимите правила, акцентират от Агенцията по сигурност на храните. И прецизират, че лабораторните изпитвания се организират в упълномощени лаборатории.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче настояват друго.

" БАБХ няма акредитирана лаборатория за надзор, да си кажем истината. Взетите проби са въз основата на резултати, които могат да се създадат във всяка лаборатория ", сподели Костадинов.

Проблемите в бранша ще бъдат разисквани на Консултативен съвет по зърното в Министерството на земеделието. А нови данни на Евростат демонстрират, че България заема осмо място по повишаване на хляба в страните от Европейския съюз. В нашата страна цените на хляба за година са нарастнали с съвсем 30%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР