Самият факт, че Европейският съвет прие да има среща на

...
Самият факт, че Европейският съвет прие да има среща на
Коментари Харесай

Борисов в Рим: Западните Балкани и мигрантите на масата

Самият факт, че Европейският съвет одобри да има среща на върха с 6 от водачите на страните от Западните Балкани е сериозен прогрес. Ще срещнем сътрудниците с доста неща ", съобщи министър председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата си с италианския си сътрудник Паоло Джентилони.

Според българският си министър председател незабавно може да се стартира с инфраструктурата.

"Коридор номер 8 е доста значим и всеки един от тези, които са в европейската стратегия. Оптимист съм и се надявам дружно с сътрудника и с всички, които желаеме да подсигуряваме на Балканите сигурност. Оптимист съм без да си слагам грандиозни цели за шест месеца по време на Българското председателство, само че за няколко години напред можем да държим тематиката отворена и всяка страна да покаже напредъка си ", добави Борисов.

"По тематиката Брекзит предстоят тежки договаряния, персонално аз не съм оптимист, че ще завърши бързо, по тази причина предлагам Балканите като опция. Що се касае до салдото сред страните, ще се стремим към това по време на нашето председателство страните от Балканите да вървим взаимно ", съобщи българският министър председател.

Темата миграция. Тук съм безапелационен Италия поставя големи старания да направи центрове в Либия. Президентите Тръмп и Путин, както и този на Турция, ще вземат решение проблемите на Сирия. Ние не можем да се разберем за прелокацията на мигрантите и поемаме единствено пасивите, без да сътворяваме рецесии, съобщи Бойко Борисов. Разбира се, към тези, които бягат от войната ще бъдем хуманни.

Джентилони уточни също, че като страни членки на Европейски Съюз България и Италия имат общи геополитически ползи, заяви Българска телеграфна агенция.

Италианският министър председател категорично акцентира, че България поема Председателството на Съвета на Европейски Съюз в сложен и значим за Съюза миг, в който министър председателят Борисов може да има доста потребна роля.

Европейски Съюз е изправен пред Брекзит и ще би трябвало да покажем своето единение, сподели италианският министър-председател. Той уточни също, че в диалозите е прегледана позицията на Европейски Съюз и страните членки по въпроса с преодоляването на мигрантската рецесия и оцени високо напъните на България за справяне с натиска по външните за Европейски Съюз граници, макар че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

Джентилони уточни, че с Борисов имат обща позиция за развиване на връзките на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани.

Министър-председателят Бойко Борисов бе на работно посещаване в Рим през днешния ден. Поканата за визитата беше отправена от италианския министър председател Паоло Джентилони по време на двустранната им среща в границите на Европейския съвет в Талин през септември. Борисов е изхвърчал по неотложност от Италия след позвъняване от България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР