Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен, но ако

...
Самият Бахмут не е оперативно или стратегически важен, но ако
Коментари Харесай

Украински институт за войната: Отбраната на Бахмут спира фронта на руското настъпление

Самият Бахмут не е оперативно или стратегически значим, само че в случай че съветските войски го завладяват относително бързо и на ниска цена, могат да се надяват да разширят интервенциите си по способи, които биха принудили Украйна да построи прибързани отбранителни позиции в по-неблагоприятен терен.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW), оповестява News.bg.

Не би трябвало да се отхвърля безгрижно видимо политическото ангажиране със отбраната на Бахмут - съветските сили окупират повече от 100 000 квадратни километра украинска територия, в това число голям брой украински градове, и предизвикват жестокости на украински цивилни в окупираните региони. Не е безразсъдно политическите и военните водачи да претеглят тези фактори, с цел да дефинират дали да задържат или да правят отстъпка избрани концентрации на популацията. На американците не им се е налагало да вършат подобен избор от 1865 година и не трябва да бързат да подценяват съображения, които биха били доста действителни за тях, в случай че американските градове са изправени пред сходни закани.

Украинските сили и преди са употребявали сходен модел на последователно привършване, с цел да принудят съветските интервенции в избрани региони да доближат кулминационна точка след месеци на огромни загуби на личен състав и съоръжение в гонене на незначителни тактически победи. Руските войски прекараха месеци в опити да преодолеят ефикасната украинска защита в Северодонецк и Лисичанск при започване на лятото на 2022 година и превзеха Лисичанск едвам след следено украинско евакуиране от региона.

Превземането на Лисичанск и административната граница на Луганска област обаче бързо се оказа оперативно нищожно за съветските сили и крайният резултат от украинската отбрана на региона беше насилствената кулминационна точка на съветската атака в Луганска област, водеща до цялостна застой на съветските настъпателни интервенции в Донбас през лятото и есента на 2022 година Украинската защита на Бахмут евентуално ще способства за сходен резултат - съветските сили насочват жива мощ и съоръжение в региона от май 2022 година и към момента не са постигнали действен забележителен прогрес, които съществено да заплашват украинската отбрана на региона.

ISW продължава да смята, че съветската атака против Бахмут може да е кулминационна, само че украинските сили дейно приковават съветските войски, съоръжение и цялостния действен фокус върху там, като по този метод попречват способността на Русия да преследва офанзиви другаде.

Западът способства за неспособността на Украйна да се възползва от приковаването на съветските сили в Бахмут посредством постепенно пренасяне или задържане на оръжейни системи и доставки, които са от значително значение за широкомащабни контраофанзивни интервенции.

Коментарите от блогъри към оповестената промяна на генерал-полковник Михаил Теплински с генерал-лейтенант Олег Макаревич като пълководец на съветските въздушнодесантни сили в допълнение акцентира разрива сред две съществени групи в съветското МО - лагера на Герасимов, състоящ се от тези, съставляват стандартната институция на Министерството на защитата и любимците на блогърите, които са по-малко свързани с институцията на Министерството на защитата. Няколко блогъри се запитаха за какво съветското МО ще размени почитан кариерен пълководец на с " учен " без военен опит.

Един блогър означи, че съветското министерство на защитата в този момент е " премахнало " двама от " основните " командири на съветските интервенции в Украйна - Теплински и някогашния пълководец на театъра армейски военачалник Сергей Суровикин (въпреки че Суровикин просто беше намален до по-ниска командна позиция, вместо да бъде отхвърлен от длъжност).

Няколко блогъри настояват, че Теплински е бил уволнен след противоречие с съветския Генерален щаб, най-вероятно с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, по отношение на потреблението на съветски парашутисти за планувани настъпателни интервенции.

Упоритите рецензии на блогъри към ход, който евентуално е бил оркестриран от Герасимов, допуска, че съветското осведомително пространство от ден на ден преглежда измененията, направени в съветското МО, в двоичен проект с лагера на про-Герасимов от една страна и тези, възприемани като любимци на милиблогърите, от друга.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин започва серия от осведомителни интервенции, целящи да се показа като жертвен воин на Русия в кръстоносен поход против дребните и корумпирани съветски управляващи. Личната пресслужба на Пригожин на 21 януари разяснява писмо от фамилията на умрял боец от ЧВК Вагнер, което опълчи " безразличните " локални управляващи, които не помогнаха с погребението на сина им, като Пригожин се вслушва в апелите им. В писмото Пригожин се назовава " единственият човек, който не е апатичен към ориста на бранителя на Русия и неговото семейство ". Той също по този начин отговори на известията, че кметството на Камишловски регион, Свердловска област е отказало заравяне с почести на войник от групата с изказванието, че " ние ", евентуално показвайки взаимност с " елементарния човек ", ще " се оправим с тази сган " и " дърпат децата си за ноздрите " да вземат участие във войната в Украйна.

Тези изказвания го слагат в несъгласие с непопулярните съветски чиновници, които работят по разнообразни правила от болшинството руснаци, и усилват привлекателността му като " воин " на безгласните. Те също по този начин поддържат продължаващата акция на Пригожин за приемане на правно самопризнание - най-вече под формата на самопризнание и погребални почести за бойци от ЧВК Вагнер - за ЧВК Вагнер, защото частните военни компании остават противозаконни в Русия.

Пригожин лъжливо показва себе си и групата като морални единици, които ще продължат своите морални дейности макар наказателното гонене. Той съобщи на 20 януари, че няма да има нищо срещу, в случай че някой заведе наказателно дело против него, тъй като ще може да взе участие в ЧВК Вагнер от пандиза и че интернационалните бойци търсят " Вагнер " заради " апела на съвестта си ".

Пригожин по едно и също време построява своята вътрешна властова база и известност на значим интернационален артист в изпитание, което по едно и също време се подхранва от и в допълнение подхранва неговите осведомителни интервенции против съветското държавно управление. Свързаното новинарско издание RIAFAN разгласява инсценирани фотоси, които слагат телата на хипотетични украински бойци в ковчези, с цел да ги изпратят назад в Украйна, а Пригожин твърди, че се застъпва за изпращането на 20 камиона с тела в Украйна във евентуален опит да хуманизира групата и да изобрази бойците като честни, до момента в който изобразяват групата " Вагнер " като искащи и способни да работят вместо съветската страна, с цел да върнат мъртвите във войната на противниковата страна.

Пресслужбата на Пригожин провокира американския координатор за стратегически връзки в Съвета за национална сигурност Джон Кърби да уточни военните закононарушения, осъществени от " Вагнер " в отговор на определянето ѝ от Министерството на финансите на Съединени американски щати като транснационална незаконна организация. Пригожин даже твърди, че Съединени американски щати също са транснационална незаконна организация.

The Sun заяви, че американското разузнаване прави оценка общите съветски военни загуби в Украйна на 188 000 към 20 януари, което допуска 47 000 руснаци, убити в деяние за по-малко от година борби. Историческото съответствие на ранени към убити във войната е 3:1, което допуска, че съветските жертви в Украйна до момента са близки до общите смъртни случаи на Съединени американски щати във войната във Виетнам.

Националният списък на Съединени американски щати пресмята, че общият брой на борбите на Съединени американски щати във Виетнам е почти 58 000 за осем години. Съветските сили претърпяха 15 000 смъртни случая през деветте години на война в Афганистан, предел, който Министерството на защитата на Обединеното кралство оцени, че съветските загуби надминаха през май 2022 година след единствено три месеца военни дейности.

Руските окупационни управляващи не престават да употребяват насилствени ограничения за усилване на контрола над цивилните в окупираните региони. Украинският общоприет щаб заяви на 21 януари, че се основават база данни за цивилни резиденции и се трансформират в оръжие спиранията на електричеството. Ръководителят на украинската Запорожка област Александър Старух съобщи на 21 януари, че съветските сили са фалшифицирали " депортирането " на цивилни и вместо това ги държат в изби.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР