Самите болници обаче казват, че заплатите не могат да бъдат

...
Самите болници обаче казват, че заплатите не могат да бъдат
Коментари Харесай

Шефът на БЛС така и не каза с колко ще се увеличат заплатите на медиците

Самите лечебни заведения обаче споделят, че заплатите не могат да бъдат увеличени. Общински, държавни и частни лечебни заведения предизвестиха, че няма да могат да обезпечат началните заплати, заложени в груповия трудов контракт, в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки.

 

“Всички представители на управления на лечебните заведения казахме, че това е невероятно, тъй като медицинският личен състав на доста места е на една пределна възраст, има клас прослужено време, в дребните лечебни заведения има доста ексклузивен труд и с покачване на главните заплати би се получило уравниловка ”, сподели преди дни доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България пред NovaNews.

 

Причината да няма нарастване на заплатите на лекарите е неналичието на пари в лечебните заведения.

 

“Няма по какъв начин да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в опазването на здравето в България на практика не са 6 милиарда за медицински услуги, а единствено половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим шефове против лекари, или лекари против шефове, или общество против шефове няма да реши проблемите “, съобщи ръководителят на УС на БЛС.

 

В постройката на Министерството на здравеопазването през днешния ден ще бъде подписан Националния рамков контракт за 2023-2025 година

 

“Ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват в този момент. По същия метод ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари. Проблемите в профилираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този обзор. Има случаи, в които даже от цената на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%. Това е огромният проблем “, уточни още пред bTV Маджаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР