Самата идея, че изборите се случват през ден и ние

...
Самата идея, че изборите се случват през ден и ние
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Утре можем да нормализираме и някоя диктатура - Общество

Самата концепция, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме смисъл да гласуваме, ненапълно ги обезсмисля, а отсам крачката към обезсмисляне на самата демокрацията не е огромна. Бъдете сигурни, че скоро, а може би и към този момент се се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат: " Не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии, не е ли време някой да поеме властта по-еднолично с цел да бъдат нещата по-стабилни? ". Това са рискови нормализации. Ако възстановяваме политическата непълнота в главите си, то тогава на следващия ден можем да възстановяваме и някоя тирания.

Това съобщи пред БНР изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов като разяснява резултатите от последното изследване на публичните настройки на организацията. Данните сочат, че ценовите проблеми преобладават в всеобщото схващане у нас, както и че огромна част от обществото се безпокои от трайна политическа неустойчивост в страната. Проучването е от интервала 31 август - 8 септември измежду 1000 души, а анкетите са извършени лице в лице.



Опасността от трайна политическа неустойчивост в страната се откроява измежду водещите позиции - близо 80% от хората считат, че това е действителен риск. Според Първан Симеонов тази наклонност има реалистични учредения на фона на последните месеци и години в България. Той предизвестява, че съществува опцията обществото да " свикне " с тази неустойчивост и да стартира да я възприема като естествена.

" Има доста противен риск от политическа непълнота – на хората да не им се гласоподава, да не виждат смисъл от политиците, а на политиците да не им се ръководи в тази тежка обстановка. Това може да докара до ниска интензивност на изборите. Сега чувате на всички места, че няма смисъл да се гласоподава на тези избори, тъй като след тях ще има други ", сподели политологът.

Социологът уточни, че даже войната се е трансформирала в риск, който е по-познат за хората. Симеонов направи конкретизиране, че данните по въпроса са преди началото на контраофанзивата на Украйна в окупираните от Русия земи. По думите му светът от дълго време не е попадал в сходна обстановка на синхронизация на голям брой рецесии в интернационален проект и по тази причина е било значимо да се изследва кои рискове се възприемат в всеобщото схващане като реалистични и кои не:

" Изводът е, че като напълно действителни се възприемат рисковете, свързани с всекидневието, цените, виталния стандарт, отоплението тъй наречените А като действителни, само че надалеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. Например даже войната към този момент се мисли малко по-фоново от българите. "

Първан Симеонов обърна внимание на данните, които сочат, че хората всеобщо не се тревожат дали България ще промени принадлежността си към НАТО или Европейски Съюз. " В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой ", съобщи той.


Страховете от прекалено нарастване на цените у нас са годни за близо 90% от интервюираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70% от запитаните.

" Българското общество има чудноват имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи обществени неравенства, сериозна беднотия, застаряващо общество - общество, което от дълго време се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които без друго са привикнали да не чакат доста положителни вести. Разбира се, не е както в 90-те, само че българското общество има загатна и имунитета от доста тежки времена и това може да се окаже обезболяващо публично лекарство в тази обстановка ", сподели още Първан Симеонов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР