Сам Банкман-Фрийд разбра по трудния начин, че да притежаваш милиарди

...
Сам Банкман-Фрийд разбра по трудния начин, че да притежаваш милиарди
Коментари Харесай

Мъжката версия на Ружа Игнатова - криптокралят Сам, го загази здраво

Сам Банкман-Фрийд разбра по сложния метод, че да притежаваш милиарди не значи, че можеш да ги харчиш безотговорно. Защото от това може доста да те заболи.

30-годишният криптокрал, създател на платформата FTX, завлякла милиони консуматори с банкрута си, бе задържан на Бахамите и може да прекара остатъка от живота си в пандиза. Адвокатите му пледираха да бъде освободен под гаранция от 250 000 $, само че съдът отхвърли.

Според магистратите има огромна заплаха Банкман-Фрайд да избяга и по тази причина би трябвало да остане в ареста. Делото е отсрочено за 8 февруари, когато се чака да бъде прегледано изгонването му в Съединени американски щати.

Прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк заяви, че против Банкман-Фрайд са повдигнати обвинявания за електронна машинация, незаконен сговор за електронна машинация и пране на пари. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи присъда от 115 години затвор.

Белезниците бележат зашеметяващото проваляне на 30-годишния бизнесмен, прочут с буквите си SBF. Той употребява взрива на биткойн и цифровите активи като цяло, трансформирайки се за доста малко време в милиардер. Преди година " Форбс " дефинира чистото му положение на 26,5 милиарда $ . Те последователно понижиха до към 15 милиарда, след което единствено за една нощ от тях бяха изтрити 14,6 милиарда $.

На 30 ноември в изявление за New York Times Сам призна, че в този момент има към 100 000 $ в банката.

FTX, в миналото оценена на 32 милиарда $, разгласи отговорности от 9 милиарда $ и под 1 милиарда ликвидни активи. Оказа се, че 8 милиарда на клиентите са трансферирани към свързаната със Сам компания “Аламеда ”, която ги е пропиляла. Очаква се исковете към криптоборсата да са към милион на брой.

 Crypto-obsessed Nigerians reel as FTX collapses - Businessday NG

На 16 ноември във федералния съд на Флорида беше заведен колективен иск, в който се твърди, че Сам Банкман-Фрайд е основал лъжлива скица за криптовалута, предопределена да се възползва от неопитни вложители от цялата страна. Широката гама от артикули на FTX и лесните за потребление настолни и мобилни приложения за търговия привлякоха крипто вложители от всички равнища на умения - от начинаещи до така наречен " китове " - опитни експерти. Сега за доста от тях ще остане само опцията да пият по една студена вода.

Историята на бизнесмена, трансформирал се в милиардер преди да навърши 30 години, доста припомня на тази на българската криптокралица Ружа Игнатов а, написа " ". Тя обаче съумя да изчезне в точния момент от правораздаването. Сега е в листата на ФБР на най-издирваните нарушители - наедно с убийци и изнасилвачи.

 Криптокралицата “ Ружа Игнатова с мезонет за над 13 млн. лири в Лондон

Къдравият веган се разказва като ефикасен човеколюбец

Сам Банкман-Фрийд е роден на 6 март 1992 година в Калифорния. Син на професори от Юридическия факултет на Станфорд, той посещава елитни учебни заведения, приключва Масачузетския софтуерен институт през 2014 година със степен по физика и математика. През 2017 година основава своята компания Alameda Research, която печели милиони дневно от търговия с криптовалута.

През 2019 година основава FTX, която за малко време стана една от най-големите тържища за цифрови токени в света. Придобива няколко платформи в тежко положение като BlockFi и Voyager. Инвестира и в Robinhood Markets Inc., учредена от българина Влад Тенев, като даже разпали спекулациите, че може да купи приложението. Кани се и на Goldman Sachs Group Inc.

В началото на 2022 година " Форбс " дефинира цената на компанията на 32 милиарда $. А Сам заделя обилни средства за политически акции в Съединени американски щати, медии и разнообразни други инициативи. Дарява милиони на претенденти от Демократическата и Републиканската партии.

Светкавичният финансов триумф наред с младостта и ексцентричната персона на Сам го вършат един от любимците на криптоиндустрията. Той е веган, спи на барбарон в офиса си, играе компютърни игри по време на срещи, на които се вземат решение покупко-продажби за милиарди. Защитава съвременни дела като въглеродна индиферентност, инклузивен капитализъм и т. н. Дори съумява да притегли бразилския супермодел Жизел Бюндхен като съветник на FTX по въпросите на околната среда и обществените начинания. „ Една от най-големите изгоди на криптовалутите е справедливият достъп до финанси “, отбелязва създателят на FTX в изявление за Forbes.

Описвайки се като " ефикасен човеколюбец ", Банкман-Фрийд прави огромни обещания да подари за щедрост по-голямата част от положението си, когато то се оценяваше на 21 милиарда $. Както и да похарчи до 1 милиарда $ в поддръжка на политически претенденти, които да оказват помощ за осъществяването на персоналната му задача за предварителна защита на бъдещи пандемии.

Схемата на Понци

Всичко това му носи ореола на " бял рицар " в общността на криптовалутите. Но репутацията му бързо се срутва до статут на изверг, когато се откри, че той евентуално е забъркан в съмнителни покупко-продажби, довели до загуба на милиарди на вложителите - интервенции, която някои назовават ​​ " схемата на Понци ".Това е капиталова машинация, която генерира възвръщаемост за по-ранни вложители с пари, взети от по-късни вложители.

Или, казано на нашенски понятен език - тип пирамида, скица, която българите доста добре познават от 90-те години. Тогава голям брой хора се залъгаха по обещания за лесни облаги и “вложиха ” парите си в пирамидални структури, които по-късно рухнаха и оставиха вложителите без нищо.

Бакман-Фрийд в никакъв случай не е споменавал за финансови провокации или риск от банкрут до октомври 2022 година На 2 ноември 2022 година отчет открива, че огромна част от парите, държани от FTX, са под формата на личен токен - FTT, който се управлява централно.

Последва всеобщо изтегляне на пари от платформата – търговците изтеглиха 6 милиарда $ единствено за 72 часа. Сам трескаво се опита да събере 9,4 милиарда за една нощ, с цел да избави компанията. Конкурентът на FTX - Binance, разгласи, че има желание да купи платформата. Но ден по-късно се отхвърли.

На 11 ноември FTX подаде молба за банкрут, а Сам подава оставка като основен изпълнителен шеф. На идващия ден сред 1 и 2 милиарда пари на клиенти изчезнаха. FTX съобщи, че проверява неразрешени транзакции.

В същото време Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) започнаха следствие. Стана ясно, че Банкман-Фрийд скрито е употребявал потребителски средства на обща стойност 10 милиарда $ за своя търговски бизнес. Това е станало посредством смяна в код на софтуера, което е дало опция на персоналната компания на Сам да получи " на практика неограничена кредитна линия " от FTX. Става въпрос за милиарди долари - пари на клиенти, оставени на депозити.

Пари на клиенти харчени за първокласни парцели

В декларация до съда по несъстоятелността на окръг Делауеър Джон Рей, новият основен изпълнителен шеф на FTX, споделя, че корпоративните средства на FTX Group са били употребявани за „ закупуване на домове и други персонални движимости за чиновници и съветници “.

Справка в имотния указател демонстрира, че FTX, родителите на Сам и висши ръководители на банкрутиралата крипто борса са закупили минимум 19 парцела на стойност близо 121 млн. $ на Бахамските острови, заяви Reuters.Сред покупките на FTX преобладават първокласни къщи на брега на морето, в това число 7 парцела в безценен курортен комплекс, наименуван Олбани, които костват съвсем 72 млн. $.

Документите демонстрират, че парцелите са закупени от отдел на FTX и са били предопределени за настаняване на “ключов личен състав ” на компанията.По думите на Сам, той е живял в къща с още деветима свои сътрудници. За чиновниците са били разполагаем безвъзмездна храна и " вътрешна услуга, сходна на Uber " из целия остров.

 Фалиралата FTX на Сам Банкман-Фрайд е купувала парцели на Бахамите за $121 милиона - Money.bg

Най-скъпата облага е пентхаус за 30 млн. $ в Олбани, курорт, където обичайно Тайгър Уудс е хазаин на голф шампионат всяка година.В изявлението за New York Times от 30 ноември Сам споделя, че че колапсът на FTX е разследване от повърхностно счетоводство и пазарен срив, а не от незаконна активност. На въпроса на интервюиращия Соркин дали има прекачване на средства от платформата към персоналната компания на Банкман-Фрийд, предприемачът отговори, че в случай че има, не го е направил умишлено.

Домино от банкрути

Сривът на FTX раздруса нестабилния крипто пазар, който загуби милиарди, падайки под $1 трилион. Заедно с FTX банкрут оповестиха и 130 други свързани компании в разнообразни страни. Заговори се за банкрут и на една от най-големите тържища за криптовалута, на която влагат хиляди българи. А в обществените мрежи се появиха апели всички да изтеглят парите си. Това вся боязън, неустановеност и подозрение и в действителност докара до вълна от изтегляне на средства от криптопортфейлите. Именно суматохата е най-опасна, тъй като може да докара до лавинообразен резултат и действителен банкрут до часове./Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР