Сам Банкман-Фрид ще научи дали ще бъде вкаран в затвора за предполагаемо манипулиране на свидетели

...
Сам Банкман-Фрид, предполагаемият крипто измамник, е на път да научи
Коментари Харесай

Сам Банкман-Фрид, предполагаемият крипто измамник, е на път да научи кой от двата дълбоко различни пътя ще поеме по пътя към процеса.

Един път му позволява да продължи домашния си арест в уюта на дома на родителите си в Калифорния. Другият го вкарва в затворническа килия.

Очаква се окръжният съдия на Съединените щати Люис Каплан да се произнесе още в петък следобед по искането на прокурорите да отменят гаранцията на Банкман-Фрид, след като го обвиниха в опит да сплаши свидетели в навечерието на процеса срещу него.

Ако гаранцията му бъде отменена, Bankman-Fried незабавно ще бъде задържан в известен федерален център за задържане в Бруклин. Бивш надзирател в затвора, наречен Metropolitan Detention Center, каза пред New York Times през 2019 г., че това „е едно от най-проблемните, ако не и най-проблемното съоръжение в Бюрото на затворите“.

Неговите адвокати се противопоставиха на отмяната на гаранцията, заявявайки, че ще се съгласят със заповед за запушване, която ще ограничи контактите на Банкман-Фрид с лица извън случая.

Bankman-Fried, който пледира невинен по множество обвинения в заговор и измама, трябва да бъде изправен пред съда през октомври.

Обвиненията произтичат от това, което прокурорите характеризират като една от най-големите финансови измами в историята на САЩ. Твърди се, че Bankman-Fried е организирал масивна схема, кражба на депозити от неговата борса за криптовалута FTX, за да финансира рискови залози в своя хедж фонд, да насочва вноски към американски политици и да гарантира луксозен начин на живот за себе си и служителите си на Бахамските острови.

Обвинения за манипулиране на свидетели

Прокурорите казват, че Bankman-Fried многократно се е опитвал да се намеси в свидетели в нарушение на условията на неговата гаранция и смятат, че няма условия за освобождаване, които могат адекватно да „осигурят безопасността на общността“.

Обвиняемият основател на FTX Сам Банкман-Фрид напуска съда на Съединените щати в Ню Йорк, САЩ, 26 юли 2023 г. REUTERS/Amr Alfiky Обвиненият основател на FTX Сам Банкман-Фрид напуска съда на Съединените щати в Ню Йорк, САЩ, 26 юли 2023 г. REUTERS/Amr Alfiky Амр Алфики/Ройтерс

Прокурорите посочват поредица от действия, предприети от Bankman-Fried, включително контакт с потенциални свидетели срещу него, използване на виртуална частна мрежа за подкопаване на наблюдението и разговор с репортер за бившия изпълнителен директор на FTX Каролайн Елисън, която се е признала за виновна и ще свидетелства срещу него.

Адвокатите на Банкман-Фрид твърдят, че той има право да се защитава и да говори с репортери.

Преди колапса си FTX беше една от най-големите платформи за крипто търговия в света, подкрепяна от знаменитости от A-списъка и представена в реклами на Super Bowl. Но компанията се разпадна в рамките на една седмица миналия ноември, тъй като опасенията относно финансовите й връзки с крипто хедж фонда на Bankman-Fried, Alameda Research, подтикнаха инвеститорите и клиентите да изтеглят средствата си. Компанията обяви фалит и бързо се превърна в център на федералното разследване за измами.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР