Салвията е ароматна и лечебна билка, с произход от Южна

...
Салвията е ароматна и лечебна билка, с произход от Южна
Коментари Харесай

Салвия не само в кухнята, но и за здраве

Салвията е ароматна и лечебна билка, с генезис от Южна Европа, която се счита за един от най-хубавите естествени антибиотици , които съществуват. На гастрономическо равнище тя се употребява необятно в средиземноморската кухня, както прясна, по този начин и суха, като придава усет и мирис на разнообразни типове зехтини и оцети.

Можем да я прилагаме в салати, зеленчукови ястия, бобови растения, супи, месо или риба, както и като час от сосове или други хранителни артикули. Препоръчваме потреблението на билката за възстановяване на аромата на ястията, само че на първо място поради огромния брой изгоди, които ни дава.

Ползи за здравето

 Снимка 348335

В случая на спортистите , ароматната салвия оказва помощ за понижаване на равнищата на прекалено изпотяване (важно заради загубата на минерални соли и вода, което води до дехидратация) и редуцира миризмата на пот . При контузия или пострадване, салвията ни оказва помощ да подобрим лекуването, като използваме компрес, пропит с разтвор на вода със салвия. По същия метод можем да облекчим мускулната болежка след подготовка, тъй като билката работи противовъзпалително .

Салвията е съвършена за случаи на болки в стомаха, диария и повръщане . Просто би трябвало да пием няколко чая на ден.

 Снимка 348336

Препоръчва се и за хора с афти, зъбобол, възпалено гърло и така нататък, като можем да се жабуркаме със салвия, разредена с вода. Помага и при менструални болки , а също и в случаи на отмалялост, незаинтересованост и нервност .

Много проучвания настояват, че при диабетици салвията спомага за контролиране на глюкозата в кръвта посредством елиминиране на непотребната кръвна захар.

Въпреки, че ароматната билка има доста преимущества за здравето, би трябвало да внимаваме да не я консумираме в несъразмерни дози, поучават от испанското издание Hola.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР