Салони за чаени церемонии, Фестивал на драконовите лодки, форуми за

...
Салони за чаени церемонии, Фестивал на драконовите лодки, форуми за
Коментари Харесай

Концерти, изложби и състезания с драконови лодки в програмата на китайския културен сезон у нас

Салони за чаени церемонии, Фестивал на драконовите лодки, конгреси за музейно съдействие, кино седмица и показване на модерни китайски танци. Това са единствено част от акцентите в програмата на първия китайски културен сезон у нас, проведен от Посолството на Китайската национална република и Китайския културен център. " Лято с китайска просвета в България " ще се организира от юни и до началото на август на разнообразни местоположения в страната.

На специфична конференция посланикът на Китай в България Дун Сяодзюн сподели, че тази самодейност има за цел да задълбочи културния продан, да укрепи другарството и взаимното доверие сред народите.

Чаят е една от визитките на Китай и по тази причина ще бъде измежду акцентите в програмата на културния сезон. Между 21 и 23 юни ще се проведат редица събития под мотото " Чай за естетика - културен салон ". Те включват прожекция на кино лентата " Съчуан - домът на небесното богатство " на Симеон Идакиев, както и среща сред български и китайски компании за произвеждане на чай.

В рамките на културния сезон край езерото " Панчарево " ще се организира и, който е доста известен в Китай. Фестивалът там се отбелязва на 5-ия ден от 5-ия месец от обичайния китайски календар. Според най-известната история в Китай фестивалът отбелязва гибелта на поета Цю Юен (ок. 340-278 пр.н.е.) от античната страна Чу, който се самоубива като се хвърля в река Милуо. Според легендата локалните поданици обикаляли реката с лодките си в опит да го спасят или най-малко да намерят тялото му.

Фестивалът е доста значим за китайската просвета, а на 25 и 26 юни ще се организира и в България на езерото " Панчарево ". По време на фестивала ще има базар, където ще се оферират доста обичайни китайски ястия.

 В рамките на китайския културен сезон край езерото Панчарево ще се организира и огромен Фестивал на драконовите лодки
© Pinterest

В рамките на китайския културен сезон край езерото Панчарево ще се организира и огромен Фестивал на драконовите лодки

По време на китайски културен сезон у нас ще има и концерти и танцови събития. На 21 май в " Топлоцентрала " ще се състои концертът на китайската група Ling Remix, а на 31 юли и 5 август в " Дерида денс център " в София ще гостуват китайски танцьори и хореографи със своите спектакли. На 22 и 23 юли в Китайския културен център ще има и уроци по китайски типичен танци и уъркшоп за работа с музикалния инструмент пипа.

В рамките на китайския културен сезон ще се организира и Международния фолклорен фестивал " Витоша ", в който ще вземе присъединяване Фолклорния танцов отбор към Пекинската танцова академия. Ансамбълът ще покаже програмата си в разнообразни градове на страната като София, Велико Търново, Мездра, Челопеч, Силистра и други

Перник също е включен в програмата на първия китайски културен сезон у нас. На 26 юни там ще бъдат показани танц на китайски дракони, ще бъдат изложени и доста предмети от китайското културно завещание.

По време на фестивала ще има галерия и кино седмица. Изложбата " Покана за чудо - изкуството на чаените чаши " ще бъде открита на 20 юни в Китайския културен център. Седмицата на китайското ще показа пет кино лентата, които ще могат да се гледат в София, Пловдив и Варна сред 7 и 13 юли.

Програмата на събитието, както и настояща информация за него,.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР