Салман Рушди, прочутият ирански писател, който беше многократно прободен на

...
Салман Рушди, прочутият ирански писател, който беше многократно прободен на
Коментари Харесай

Салман Рушди вече не е на командно дишане и се подобрява

Салман Рушди, фамозният ирански публицист, който беше неведнъж прободен на обществено събитие в щата Ню Йорк в петък, към този момент не е на командно дишане и здравословното му положение се усъвършенства, заяви литературният му сътрудник Андрю Уайли в неделя в имейл, изпратен до Ройтерс.

" Той не е на командно дишане, тъй че пътят към възобновяване е почнал. Това ще продължи дълго, пострадванията са доста тежки, само че положението му се развива в вярната посока ", споделя Уайли. По-рано той заяви още, че писателят евентуално ще изгуби едното си око, има увреждания на нервите на едната ръка и пострадвания на черния дроб.

75-годишният Рушди трябваше да изнесе лекция в института " Шътокуа " в западната част на щата Ню Йорк, отдадена на Съединени американски щати като леговище за преследвани хора на изкуството, 33 години откакто тогавашният ирански водач аятолах Хомейни прикани за убийството му поради книгата " Сатанински строфи ", оповестена от иранския режим за богохулна. Извършителят, 24-годишният Хади Матар, беше арестуван.

Писатели и политици от целия свят осъдиха нападението против Рушди. Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи в неделя, че иранските държавни институции от генерации разпалват принуждение против писателя. " Това е непоносимо ", се споделя в изказване на Блинкън. " Съединени американски щати и сътрудниците им няма да правят отстъпка в решимостта ни да се противопоставим на тези закани, като използваме всеки подобаващ инструмент на наше разположение ".

Задържаният Хади Матар от Феървю, Ню Джърси, не се призна за отговорен в опит за ликвидиране и въоръжено нахлуване при явяването си пред съда в неделя. Засега американските управляващи не дават повече детайлности за следствието, в това число за вероятния претекст за нападението.

Според Ен Би Си първичния обзор на интензивността на Хади Матар в обществените медии демонстрира благосклонности към шиитския екстремизъм и към иранската Революционна армия.

Един от синовете на Рушди написа в неделя в Туитър, че татко му остава в сериозно положение, само че е бил в положение да каже няколко думи, откакто е бил изключен от респиратора. " Въпреки че пострадванията, които ще трансформират живота му, са доста тежки, нормалното му самоуверено и неумолимо възприятие за комизъм остава незасегнато ", сподели Зафар Рушди.

Властите в Иран не са създали обществени мнения, само че твърдолинейни държавни медии го означиха със заглавия като " Сатаната беше ослепен ", а някои иранци показаха онлайн утвърждение към нападението. Много иранци обаче показаха състрадание към Рушди и показаха в обществените мрежи гнева си към клерикалните управници на Ислямската република, които през 1989 година издадоха фатва, с която приканват мюсюлманите да убият писателя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР