Салман Рушди, Черил Стрейд, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са

...
Салман Рушди, Черил Стрейд, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са
Коментари Харесай

Салман Рушди и стотици писатели подкрепиха инициатива срещу цензурата при книгите

Салман Рушди, Черил Стрейд, Карл Хайасън и Ибрам Кенди са измежду стотиците създатели, които поддържаха самодейност против цензурата, съобщи Асошиейтед прес.

Те издигнаха глас в поддръжка на известие на Американската библиотечна асоциация и Асоциацията на американските издатели, с което се обръща внимание на 70-годишнината от Декларацията за независимост на четенето, издадена от книгоиздатели и библиотекари в разгара на ерата „ Маккарти “, белязала с невиждана цензура 50-те години на предишния век в Съединени американски щати. 

В изискванията на внезапно повишаване на възбраните на книги в цялата страна през последните две години библиотечните и издателските асоциации приканват „ всички членове на книжната общественост “ да потвърдят уговорката си към декларацията от юни 1953 година, която включва оферти като „ В публичен интерес е издателите и библиотекарите да обезпечат достъп до най-широко многообразие от възгледи и изрази, в това число и такива, които са неортодоксални, непопулярни или считани за рискови от болшинството “.

В неделното известие за пресата се споделя: „ Днес, когато се сблъскваме с нова вълна от цензура в учебните заведения, библиотеките и книжарниците, ориентирана против необятен набор от изразни средства, в това число художествена и нехудожествена литература, Декларацията за свободата на четене остава значима отбрана на свободата да се написа, разгласява и пита “. 

Сред поддръжниците на самодейността са организации като издателствата „ Пенгуин рандъм хаус “ и „ Саймън и Шустър “, Гилдията на създателите и Американската асоциация на книготърговците.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР