Сaлма Вaлгарма Хaйек Химeнес-Пинo е родена на 2 септември 1966

...
Сaлма Вaлгарма Хaйек Химeнес-Пинo е родена на 2 септември 1966
Коментари Харесай

Салма Хайек - мексиканската дива, която разтърси Холивуд

Сaлма Вaлгарма Хaйек Химeнес-Пинo е родена на 2 септември 1966 година в град Коацакоалкос в Мексико. Тя е щерка на оперна певица и шеф на нефтена компания. По генезис, Салма е на половина испанка и на половина ливанка.

На 12 години, Салма стартира да посещава католическо учебно заведение в Луизиана, където е диагностицирана с дислексия. В университета учи интернационалните връзки, споделя

Първата ѝ основна роля е в мексиканската теленовела "Тереза ". Само на 23 години, Салма става известна Мексико. Няколко години по-късно, през 1991 година, тя се мести в Лос Анджелис, с цел да преследва кино кариера и да учи актьорско майсторство. През 1994 година Хайек взе участие във кино лентата "Алея на чудесата ", който печели повече награди от всеки различен филм в историята на мексиканското кино, като за осъществяването си тя е номинирана за премия "Ариел ".

Следващата година, актрисата изиграва основна роля в хитовия филм "Десперадо ", където си партнира с Антонио Бандерас. През 1999 година дружно с Уил Смит играе във кино лентата „ Този див, див запад “. Същата година Хайек основава филмовата продуцентска компания "Ventanarosa ".

През 2002 година Хайек копродуцира и взе участие в биографичния филм "Фрида ", за който получава номинация за Оскар за най-хубава актриса в основна роля.

От 2006 до 2010 година Хайек е изпълнителен продуцент на американския комедийно-драматичен ефирен сериал "Грозната Бети ". Сериалът печели премия Златен глобус за най-хубав комедиен сериал през 2007 година Изпълнението на Хайек в ролята на София ѝ носи номинация за премия Emmy за най-хубава гост-актриса в комедиен сериал.

През 2021 година можем да гледаме Хайек в две огромни заглавия – продукцията на Марвел "Вечните " и режисираният от Ридли Скот филм "Домът на Гучи ".

Актрисата се занимава с голям брой благотворителни действия свързани с повишение осведомеността по отношение на насилието над дами и дискриминирането против имигрантите.

На 9 март 2007 година Хайек удостоверява годежа си с френския милиардер Франсоа-Анри Пино. Двамата имат щерка Валентина Палома Пино Хайек. Женят се на Свети Валентин през 2009 година в Париж.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР