САЛЕМ, Орегон (AP) — републикански щатски сенатори в Орегон, които

...
САЛЕМ, Орегон (AP) — републикански щатски сенатори в Орегон, които
Коментари Харесай

Сенаторите от републиканската партия в Орегон, които бойкотираха законодателния орган, заведоха федерален иск в ново усилие за преизбиране

САЛЕМ, Орегон (AP) — републикански щатски сенатори в Орегон, които бойкотираха законодателния орган за рекордните шест седмици по-рано тази година, заведоха федерален правосъдно дело като част от напъните им да търсят преизбиране макар неотдавна утвърдената от гласоподавателите мярка, ориентирана към попречване на напускането.

Сенаторите оспорват корекция в конституцията на щата, утвърдена от гласоподавателите предходната година, която не разрешава на законодателите да бъдат преизбирани, в случай че имат 10 или повече неизвинени отсъствия. Мярката беше призната с огромна разлика след напускането на Републиканската партия в законодателния орган през 2019 година, 2020 година и 2021 година Но объркването към формулировката й провокира спор за това какви биха били следствията от тазгодишното овакантяване на сенаторите за бойкотиращите сенатори.

Трима републикански щатски сенатори, дружно с три окръжни републикански централни комитета и двама гласоподаватели, заведоха делото в Окръжния съд на Орегон в Съединени американски щати в понеделник. В жалбата сенаторите Денис Линтикъм, Брайън Бокуист и Седрик Хейдън – всички те натрупаха повече от 10 неизвинени отсъствия по време на тазгодишното излизане – настояват, че изразяването на техните политически възгледи посредством митинг е предпазено от Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати и не би трябвало да t ги дисквалифицира от преизбиране.

В жалбата законодателите разказват напускането като инструмент, който партията на малцинството може да употребява, с цел да стачкува против политиката на демократите, които имат болшинство в двете камари на Законодателния орган.

Законодателите също по този начин настояват, че мярката нарушава правото им на подобаващ развой според 14-та корекция.

Тазгодишното излизане от Републиканската партия имаше за цел да блокира демократичното законодателство по отношение на абортите, транссексуалните здравни грижи и оръжията. Това попречи на щатския Сенат да доближи нужния кворум от две трети за осъществяване на активност и задържа стотици законопроекти в продължение на шест седмици.

Ответниците, посочени в делото, са държавният секретар ЛаВон Грифин-Валейд и Демократическата партия Председателят на Сената Роб Вагнер. Вагнер отхвърли да разяснява делото, а офисът на Грифин-Валейд не отговори незабавно на изпратено по имейл искане за коментар.

Няколко сенатори от щата Орегон с минимум 10 отсъствия към този момент са подали документи за кандидатстване до изборните управляващи, макар че Griffin-Valade оповестиха през август, че са били дисквалифицирани от кандидатстване за законодателни места на изборите през 2024 година

Съгласно мярка 113, депутатите с повече от 10 неизвинени отсъствия би трябвало да бъдат дисквалифицирани от наново избиране за идващ период. Но някои републиканци повдигнаха въпроси по отношение на неразбираемата дефиниция на мярката.

Конституционната корекция гласи, че на народен представител няма право да се кандидатира „ за мандата след изборите след приключване на настоящия мандат на члена “. Тъй като мандатът на сенатора изтича през януари и изборите се организират през ноември, републиканските щатски сенатори настояват, че наказването не влиза в действие незабавно, а вместо това, откакто са изкарали още един мандат.

Федералното дело идва от горната страна на щатско дело, заведено от републикански щатски сенатори, което би трябвало да бъде изслушано от Върховния съд на Орегон идващия месец.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР