Салатата е по-вкусна, когато се подправя със зехтин, но често

...
Салатата е по-вкусна, когато се подправя със зехтин, но често
Коментари Харесай

Как да премахнем петна от мазнина?

Салатата е по-вкусна, когато се подправя със зехтин, само че постоянно се случва част от този зехтин попадне върху обичаната ти дреха. Никой не е застрахован против петна от лой, само че даже и това да се случи, не трябва да гледате на него като на драматичен случай.

Повечето петна от лой елементарно може да премахнете, в случай че действате в точния момент и приложите някои от описаните по-долу способи.

Първото и най-важно нещо при премахването на петна от лой е да го третирате допустимо най-скоро след приемането му. В противоположен случай мазнината попива надълбоко в тъканите и отстраняването ѝ става доста по-трудно.

Веднага след попадането на лой върху дрехата, поръсете петното със сол. Солта ще успее да спре процеса на абсорбиране на мазнината в тъканите и ще изсмуче част от количеството, с помощта на хигроскопичните си свойства.

Може да третирате петното и с домакинска сода за готвене, като резултатът ѝ върху петното е еднакъв с този, който има и солта.

Може да третирате петното от лой и с паста за зъби, стига да сте сигурни, че това няма да повреди по никакъв метод околната тъкан. С малко от пастата за зъби намажете изцапания сектор, разтъркайте добре и оставете да подейства в границите на 24 часа. След това изперете дрехата на подобаващата за нея температура.

По-упоритите или остарели петна от лой може да обработите в вода от сварен бял боб. Бобът се накисва във вода, оставя се да набъбне и се сварява. От водата, в която се е варил, се взима и се залива петното или се поставя в разпръсквач и се пръска.

При третирането на по-стари петна от лой, е добра концепция да добавите към бобената вода и малко оцет или лимонен сок.

Ако повредата се случи у дома, може да опитате и още един способ за унищожаване на мазни петна от облекла - благодарение на недопечен картоф. Картофът се срязва на две, с отрязаната част на картофа се натърква петното, може да се остави от горната страна и да подейства. Оставете да подейства, изплакнете със студена вода.

В никакъв случай не се опитвайте да изтриете мазното леке с мокра кърпичка. Търкането с нея единствено ще накара мазнината да попие по-дълбоко в тъканите.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР