Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“ – така

...
Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата“ – така
Коментари Харесай

Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата – първото голямо изследване на български учен

„ Салафизмът в Близкия изток и границите на вярата “ – по този начин е озаглавено първото огромно проучване на български академик, отдадено на салафизма от позиция на ислямската история етология и право. Проф. Симеон Евстатиев, който е създател на книгата, e арабист и ислямовед, лекар по история, професор по история на арабския свят и исляма в катедра „ Арабистика и семитология “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, където е началник на магистърската стратегия „ Близкоизточни проучвания “ и на Университетския център за проучване на религиите. През академичната 2013–2014 година е гост-професор в Принстънския университет, Съединени американски щати, а през 2016–2017 година работи като асоцииран откривател към Лайбницовия център за проучване на модерния Ориент (ZMO), Берлин.

Специализирал е в Мадрид (2000) и Будапеща (2005–2006), бил е теоретичен помощник в Американския проучвателен институт в Истанбул (2012). Член е на Европейския съюз на арабистите и ислямоведите, Европейската асоциация за близкоизточни проучвания, Германското ориенталистично сдружение и Германската асоциация за модерни проучвания на Близкия изток. Чел е лекции и е взел участие в десетки интернационалните конгреси в разнообразни страни от Европа и Близкия изток, в Индия и Съединени американски щати.

Книгата е предопределена освен за тесни експерти в региона на арабистиката, близкоизточните проучвания и ислямознанието, само че и за по-широка читателска публика, която се интересува от история, вяра, право, философия и политика, сподели в „ Хоризонт до обед “ проф. Симеон Ефстатиев.

„ Салафизмът е преди всичко религиозна ориентировка в региона на теологията. Последователите на това течение се отличават преди всичко със своята теологическа визия да единобожието. Теологическата настройка, която има това прецизно единобожие, че би трябвало да се уважава само и единствено Аллах е теологическа, само че в същото време тя има своите правни последствия, тъй като всяко едно съдружаване на сътрудници – това води до политеизъм. Онзи мохамеданин, който изпадне в положение на такова съдружаване, той бива разгласен в юридически смисъл като нечестивец и води до налаганото от исляма смъртно наказване на вероотстъпника, което път има и политически последствия. Ако един държавен началник, в страна с мюсюлманско население, в наши дни бъде разгласен в обезверение по тази теологическа парадигма, тогава против него може да се води и джихад, съгласно част от салафитите “, разясни проф. Ефстатиев.

Цялото изявление на Ирина Недева с проф. Симеон Ефстатиев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР