Съкрушителната победа на Бърни Сандърс на първичните изори в Невада

...
Съкрушителната победа на Бърни Сандърс на първичните изори в Невада
Коментари Харесай

Защо Уолстрийт толерира Сандърс... засега

Съкрушителната победа на Бърни Сандърс на първичните изори в Невада на 22 февруари го очерта като явен любимец за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединени американски щати и придаде на акцията му аура на наложителност. Това пък провокира нова вълна от суматоха в някои кръгове измежду демократите, защото акциите на по-умерените претенденти се препират кой от тях да напусне надпреварата и се терзаят, че към този момент никой не може да спре Сандърс, написа "Блумбърг ".

Сандърс има редица мощни страни: ясно обръщение, правилни почитатели, умеене да набира средства от поддръжниците си. Той обаче е миропомазан и от това, че не е нападнат от групите, на чиито ползи се опълчва. Най-очевидният конкурент на Сандърс в света са финансовите среди. На Уолстрийт обаче на процедура до момента не е имало паника от възхода на Сандърс, тъй че той в никакъв случай

не е бил изправен пред офанзиви

като тези против Елизабет Уорън, когато за малко поведе в анкетите предходната есен.

За това си има причина.

"Точно в този момент те не имат вяра, че той може да завоюва – разяснява Джим Бианко, създател на фондацията Bianco Research. – Смятат, че той е американската версия на Джереми Корбин ".

Добра илюстрация за борсовите настройки по отношение на Сандърс са прогнозните пазари, които постоянно са добър индикатор за груповите усеща на Уолстрийт по публичните въпроси. Както Iowa Electronic Markets, по този начин и PredictIt го считат за любимец за спечелването на номинацията на демократите. В същото време те предвиждат преизбиране на Доналд Тръмп. Бианко удостоверява, че това отразява точно това, което се приказва измежду вътрешните хора на Уолстрийт: Колкото по-силен наподобява Сандърс, толкоз по-спокойни са борсовите играчи, че Тръмп ще завоюва изборите. Защо тогава да се плашат от появяването на социалист в Овалния кабинет?

Възходът му е считан за "позитивно чувство на борсата ", споделя Бианко, "защото

усилва възможностите Тръмп

да завоюва през ноември ". Макар на трейдърите да не съм им приятни комерсиалните войни на Тръмп и офанзивите му против Федералния запас, той не попречи на тържищата да вървят нагоре. "Той е познатият демон ", изяснява Бианко тези настройки. "Тук е от три години и всичко си е окей. "

Тази безкритичност по отношение на Сандърс без подозрение е съдействала за бързия му прогрес към номинацията на демократите. Откъде го знаем ли? От това, че Уорън, кандидатка с възгледи, сходни на неговите, оглави предизборните изследвания предходната есен – и беше безмилостно атакувана. Много хора на Уолстрийт и измежду естаблишмънта на демократите я смятаха за задоволително избираема, че да съставлява основателна опасност. ( "Уорън повежда в надпреварата и Уолстрийт бие паника ", гласеше заглавие на "Ню Йорк таймс " от ноември.)

Сандърс в никакъв случай не е бил изправен пред такива трудности и това може да е една от аргументите, заради които за центристките му съперници е толкоз мъчно да спрат възхода му.

Това може скоро да се промени. Преди дни Уолстрийт стартира да преразглежда отношението си към любимеца на демократите. "Изглежда, че сенатор Бърни Сандърс освен затвърждава позициите си, само че

може да се окаже по-голяма опасност

за президента Тръмп на изборите, в сравнение с смятаха пазарите ", написа анализаторът на Cowen Джарет Сийбърг. От консултантската компания Beacon Policy Advisors отидоха още по-далече, като в свое изказване означиха, че "пазарите съществено подценяват възможностите на Сандърс да завоюва президентските избори ".

Да се обърне повече внимание на вероятността за победа на Сандърс над Тръмп не е неприятна концепция. Макар че прогнозните пазари могат да са потребен знак за настроенията, те имат неприятна история от прогнозиране на политически събития. Те не предсказаха избирането на Тръмп. Провалиха се в прогнозата за вота за Брексит, въпреки че предизборните изследвания посочваха, че ще е сполучлив. Да бъде пренебрегнат Сандърс, тъй като прогнозистите не считат, че ще завоюва, е прекомерно рисковано, написа "Блумбърг ".

Майкъл Блумбърг, който е създател и притежател на компанията за финансови и новинарски услуги "Блумбърг ", се бори за номинацията за кандидат-президент на Демократическата партия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР