Съкрушителна победа удържа унгарският премиер Виктор Орбан на вчерашните парламентарни

...
Съкрушителна победа удържа унгарският премиер Виктор Орбан на вчерашните парламентарни
Коментари Харесай

Орбан: Толкова голяма победа, че може да се види дори от Луната и със сигурност от Брюксел

Съкрушителна победа удържа унгарският министър председател Виктор Орбан на вчерашните парламентарни избори за четвърти мандат във властта.

Все още неокончателните резултати – при обработени 98 на 100 от протоколите, сочат 53 % от гласовете за ръководещата партия ФИДЕС против 35 на 100 за пропорционалната листа на 6-партийната опозиционна коалиция с лидер Петер Марки-Зай.

От 106 места, които се избират мажоритарно, ФИДЕС печели 88.

При това състояние ФИДЕС ще има 135 депутати – за следващ път конституционно болшинство, опозиционната коалиция ще има 56 места в Народното събрание. 7 депутати ще има крайнодясната групировка „Наша родина“.

Орбан тържествува, макар че опозицията употребява войната в Украйна, с цел да изтъкне в акцията си топлите връзки на премиера с Русия и персоналното му другарство с президента Владимир Путин, а украинският президент Зеленски го открои като единствения в Евросъюза, който не стои твърдо зад Киев:

„ Толкова огромна победа, че може да се види даже от Луната и сигурно от Брюксел. Трябваше да се борим против най-големите сили: с левите вкъщи, с левите зад граница, с брюкселските бюрократи, с империята на Сорос, с задграничните медии и даже с президента на Украйна. Никога не сме имали толкоз доста съперници “.

Загубилият претендент за министър председател от опозиционната коалиция „Обединени за Унгария“ Петер Марки-Зай призна провалянето, само че съобщи, че изборите не са били нито демократични, нито свободни:

„ Не мога да скрия тъгата и разочарованието си, само че би трябвало да отбележа, че тези избори бяха извоювани с агитация, а не с честност и чест “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР