Съкращенията в Intel са неизбежни на фона на слаб РС

...
Коментари Харесай

Intel ще съкрати хиляди заради спад на РС пазара


Съкращенията в Intel са неизбежни на фона на слаб районен съд пазар, считат анализаторите
(снимка: Intel)

В края на този месец Intel би трябвало да регистрира финансовите си резултати за третото тримесечие. Но събитието ще бъде предшествано от мъчително решение на компанията да понижи броя на личния състав, съгласно източници, на които се базира Блумбърг. Сметката може да възлезе на хиляди съкратени чиновници, в някои отдели – до 20% от наличния състав.

Опасения за неизбежността от съкращения показаха по-рано анонимни чиновници на компанията в страниците на обществените мрежи. Към края на юли Intel имаше 113 700 чиновници, само че следвайки образеца на доста компании от полупроводниковата промишленост, спря да наема нови експерти от лятото.

На предходната тримесечна конференция основният финансов шеф сподели, че Intel ще бъде принудена да редуцира разноски през третото тримесечие на тази година. Според разнообразни оценки, някои отдели на Intel ще изгубят всеки пети чиновник, само че това важи по-скоро за експертите, занимаващи се с продажби и маркетинг.

Продажбите на компютри и преносими компютри през третото тримесечие са намалели с 15% или 20% на годишна база, оповестиха тази седмица анализаторите от Gartner и IDC. Половината доходи на Intel към момента са подвластни от PC сегмента, тъй че настоящите пазарни трендове подкопават финансовите резултати на компанията.
още по темата
Според личните прогнози на Intel, приходите ѝ за годината може да намалеят с 11 милиарда $ по отношение на предстоящите. Някои анализатори считат, че оборотът на Intel за третото тримесечие ще намалее с към 15%. Маржът на облагата също се приближава до 45% по отношение на историческите 60%.

В тези условия е належащо да се подхващат ограничения за понижаване на разноските, а съкращаването на част от личния състав е обичайният метод за реализиране на това. Фиксираните разноски на Intel биха могли да доближат 25 или 30 милиарда $, съгласно някои специалисти, а съкращаването на личен състав ще понижи тази сума с 10 до 15 %.

Предишното огромно редуциране на личен състав от страна Intel беше през 2016 година, когато към 11% от чиновниците или 12 000 души изгубиха работата си. Тази година цената на акциите на Intel падна с повече от 50%, а единствено през последния месец те изгубиха 20% от цената си. Ръководството би трябвало да понижи разноските, с цел да завоюва доверието на вложителите.

Дивидентите също са под въпрос, само че общественото предложение на акции на дъщерното сдружение Mobileye би трябвало да обезпечи на Intel приток на капитал, което е добра вест на фона на мрачната наклонност като цяло на районен съд пазара и в частност – за компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР