Сажди по клапаните и висока консумация на масло, при това

...
Сажди по клапаните и висока консумация на масло, при това
Коментари Харесай

Избягвайте употребявани коли с тези двигатели

Сажди по клапаните и висока консумация на масло, освен това незабавно след пробег от 100 000 километра. Съвременните коли с такива мотори не са малко, само че има и такива, които са изключително непрепоръчителни. Сега ще спрем вниманието ви на четири мотора, инсталирани на известни коли на остаряло.

Като проблематичен интервал на двигателостроенето може да се дефинира отразъкът от 2002 до 2010 година, когато в устрема към спестовност и екология на пазара бяха пуснати доста нови мотори, комплицирани по структура и с високо топлинно натоварване. Голяма част от тези елементи обаче се оказаха ненадеждни.

Проблеми, като разпъване на ангренажната верига, локално прегряване, пукнатини в цилиндрите, изхабяване на буталата и несъразмерен разход на масло се трансфораха в типични болести на ранните турбо мотори. Добрата вест е, че до 2015 година всички проблематични единици бяха неведнъж осъвременени, до момента в който други просто бяха пенсионирани и сменени с нови.

Така епидемията от неприятни мотори утихна. Но милиони коли, оборудвани с тези мотори не престават да се продават на вторичния пазар. И доста от тях са много известни. Показваме ви пет от тези проблематични мотора с ангажимента, че при вярна употреба и поддръжка, тези мотори могат да изщарат и до 300 000 км.

Peugeot EP6

Двигателят EP6 (известен още като N12B16A в класификацията на Mini) е взаимна концепция на BMW и Peugeot. Въведен е в употреба през 2006 година. Този елемент има извънредно показване, само че и много проблеми. Всички модификации страдат от течове на масло и охлаждаща течност, бързо изхабяване на обтегачите и разпъване на ангренажната верига, плюс несъразмерен разход на масло. Репутацията на тизо мотори страда и от ненадеждни термостат, водна и горивна помпи. Пробег от 200 000 км е изпълним единствено след редица поправки на гореспоменатите възли.

Освен в 3008, мотора е употребен и в модели на Mini и BMW, както и в Citroen C4 и Peugeot 308, само че е най-разпространен в двете версии на кросоувърите Peugeot 3008 – атмосферна (120 к.с.) и компресорна (150 или 156 к.с.). Двигателят е осъвременен неведнъж, само че през 2013 година към момента не беше на нужното равнище. В последна сметка моторите, създадени след 2015 година, могат да се смятат за условно надеждни.

 

 

VW 1.4 TSI

Фамилията EA111 от TSI / TFSI мотори с компресор е „ родена “ през 2005 година Двигателят 1.4 TSI стана един от най-популярните в Европа, в това число и у нас. Иновативните решения, уви, не бяха подкрепени от надеждност. Най-уязвимата връзка първоначално беше веригата за синхронизация. Може бързо да се разтегне или, заради несполучливия дизайн на обтегача, да „ прескочи “, което кара клапаните да се срещат с буталата. Разход на масло, течове на антифриз, залепване на байпасния клапан, нетърпимост към нискокачествено гориво са все проблеми, с които се характеризират тези мотори.

През 2010 година се организира рационализация, по време на която ангренажната верига беше изоставена в интерес на ремък. След това моторът беше в допълнение усъвършенстван, само че не стана изцяло безпроблемен. През 2015 година той беше сменен от новото семейство EA211. Но и дне на пазара има стотици VW-та и Skoda с 1.4 TSI във версии 122, 125, 150 к.с. в очакване на нови притежатели.

BMW 2.0 N47

Баварският тръст сътвори през 2007 година един от най-лошите турбодизели – серията 2.0 N47. Този елемент се характеризира с доста нововъведения и изключителна продуктивност. Но в композиция с нараснала сензитивност към качеството на горивото, рискът от прегряване и обезпечено задръстване на трактовете с артикули от изгаряне и изхабяване. Бързото разпъване на веригата, повреди в горивната система, проблеми с турбото и EGR-а, изхабяване на на коляновия вал, неизлечими пукнатини в цилиндрите и нуждата от събаряне на мотора за промяна на веригата са най-честите проблеми на този мотор.

В отбрана на този мотор можем да кажем, че с съвършено обслужване и умерено каране, моторът е кадърен на пробег и от 300 000 км. Но дали BMW-тата се купуват за умерено каране? Моторът е употребен на доста модели на BMW, в това число и на Toyota RAV4. От 2015 година серията N47 последователно е сменена с по-надеждната серия B47, която също по този начин не е идеална.

Opel 1.4 A14NET

Бензиновият мотор с компресор Chevrolet A14NET – 1.4 (140 к.с.) – се създава от 2009 година Не е неприятен от позиция на ресурса, само че с цел да изминете дълъг пробег ще се наложи да вършиме голям брой поправки.

Устройството е шумно, а появи ли се почукване, щракане и свистене, то това е приднащ за нередовност на фазовия регулатор или помпата на охладителната система. Капаците на клапаните и уплътненията на коляновия вал протичат много рано, вентилационната система на картера бързо се запушва, турбината от време на време се поврежда при дребен пробег. Проблеми с изхабяване на буталата е постоянно събитие в ранните версии. Честно казано: с деликатна грижа и навременно разкриване на признаци на болестта, и този мотор може да издържи 300 хиляди км.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР