Съхраняването на стволови клетки не е новост. Прави се повече

...
Съхраняването на стволови клетки не е новост. Прави се повече
Коментари Харесай

Две от сто семейства у нас съхраняват стволови клетки на бебето си

Съхраняването на стволови кафези не е оригиналност. Прави се повече от 10 години у нас.

Над 10 000 български фамилии пазят този скъп запас и са пробвали услугата. Генетичният материал се пази в криобанки в чужбина и у нас. С тази активност се занимават 10 частни и една държавна банка за стволови кафези. Те се съхраняват нормално за период от 20-25 години, а цената варира от 4200 до 5300 лв. според от центъра, в който се пазят, и от това дали е взета единствено кръв или и част от пъпната шнур, което дава по-големи благоприятни условия.

Потенциалът на този биологичен авариен материал е голям – това е животоспасяващо лекуване при левкемия и десетки други злокачествени болести на кръвта, само че също по този начин е в основата на нови типове лечения, които сега се изпитват за необятен набор тежки диагнози като детска церебрална парализа, мултиплена склероза, диабет, контузии на гръбначния дирек и други...

За опциите и капацитета на стволовите кафези Новите родители разговаря с един от първите експерти, работещи в тази област у нас – биологът Лъчезар Железарски от тъканна банка „ Биогенерация “.

Д-р Железарски, по какъв начин става на процедура вземането на стволови кафези от пъпната шнур на бебето?

Бебето се ражда, излиза на белия свят и пъпната шнур се прерязва. То към този момент няма връзка с майка си, нито с останалата част от пъпната шнур, която дружно с плацентата се отделя. Едва в този миг стартира събирането на пробите за добиване на стволови кафези.

Взема се безусловно цялото количество кръв, останало в плацентата и във вената на пъпната шнур. То е друго при всяко бебе и варира сред 60 и 200 мл, според от размера на плацентата. Количеството, събрано при раждането, към момента не е показателно дали тестът ще е годна. Това се дефинира от броя на клетките в кръвта, което също е самостоятелен индикатор. По-големият първичен размер обаче дава по-добри шансове.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР