Съгласно закона в България, чужденец е всяко лице, което не

...
Съгласно закона в България, чужденец е всяко лице, което не
Коментари Харесай

Достъп на чужденци до пазара на труда без разрешение или регистрация

Съгласно закона в България, чужденец е всяко лице, което не е български жител. Достъпът до пазара на труда в страната на чужденци се контролира по друг метод съгласно поданството на съответното лице.

За наемането на жители на друга страна членка на Европейския съюз не е належащо позволение или регистрация по специфична процедура. Възможността тези лица свободно да стартират работа на територията на страната е обвързвано с правото на свободно придвижване на служащи в границите на Европейски Съюз. Все отново в законите има някои ограничавания. На въпросът кои са тези ограничавания, дава отговор Тодор Капитанов - основателят на Mywork.bg.

За наемането на чужденци, които не са жители на страна членка на Европейски Съюз или страна страна по ЕИП или Конфедерация Швейцария, обаче съществуват ограничавания за достъпа им до пазара на труда в България. Важно е да се означи, има и легална формулировка на понятието чужденец - жител на трета страна. Такова е всяко лице, което не е жител на Република България и не е жител на страна членка на Европейския съюз или на страна страна по Споразумението за ЕИП или на Конфедерация Швейцария.

Основният принцип в ЗТМТМ е, че наемането на чужденец - жител на трета страна, може да се извърши след приемане на позволение за достъп до пазара на труда или регистрация в Агенция по заетостта. По този метод се вкарва отбрана на националния пазар на труда, като се обезпечава спомагателен механизъм против възможна нелоялна конкуренция от страна на чужденци по отношение на локалните служащи.

Случаите, при които чужденец - жител на трета страна, може да реализира свободно трудова активност на територията на страната, без да е належащо да има позволение за достъп до пазара на труда или регистрация в Агенция по заетостта, са относително малко. Те са изчерпателно изброени в закона.

Първата група чужденци - жители на трета страна, които могат да работят без позволение, са лицата, които съставляват корабния екипаж на търговски кораби, като те следва да са квалифицирани морски лица.

Доказване на квалификацията на чужденец

Втората група лица, които нямат потребност от позволение за достъп до пазара на труда, са чужденците с позволение за дълготрайно или непрекъснато престояване в Република България или членовете на техните фамилии. При тези лица достъпът до пазара на труда е след това от статута, който им е приет по съответния ред.

Третата група са чужденци с предоставено право на леговище или с предоставена интернационална протекция в Република България по реда на Закона за убежището и бежанците и членовете на техните фамилии. Поради филантропичния статут на тези лица ограничението им със специфични условия за достъп до пазара на труда не е обосновано.

Четвъртата група чужденци, които нямат потребност от позволение за достъп до пазара на труда, са тези, за които това е планувано в интернационален контракт, по който Република България е страна. Чрез сключването на интернационален контракт от страната е допустимо да се отстрани ограничението за осъществяване на активност на жители от друга страна, като в него следва да са избрани изискванията за това.
Не се изисква позволение за достъп до пазара на труда за чужденците, които са членове на семейство на български жители. Правото на свободен достъп до пазара на труда е за целия интервал, за който има годно подписан цивилен брак.

Същото право на достъп до пазара на труда без позволение, каквото имат членовете на семейство на български жители, имат и чужденците, които са членове на семейство на жител на страна членка на Европейския съюз, на страна страна по Споразумението за ЕИП или на Конфедерация Швейцария.

Не се изисква издаване на позволение за достъп до пазара на труда за чужденци, които са упълномощени като членове на задгранични дипломатически, консулски и търговски представителства, както и на представителства на интернационалните организации в Република България. Тези лица имат специфичен статут заради работата им, обвързвана с посланичество на друга страна или интернационална организация
в нашата страна.
 istock istock
Чужденци, които са публично упълномощени в Република България, репортери на задгранични средства за всеобщо осведомление могат да правят работата си без позволение за достъп до пазара на труда.

Кога чужденците имат право на сезонна работа в България

Не е належащо позволение за работа и за лица, които аплайват за филантропичен статут, само че към момента са в произвеждане по даването му. Такова лице наложително би трябвало да има регистрационна карта, както и паспорт или различен персонален документ, публикуван от страната по генезис, или краткотрайна карта на чужденец, издадена от Министерство на вътрешните работи, ако са отнети другите му документи.

Не е належащо позволение за работа за чужденци, които търсят леговище или интернационална протекция, ако трудовата им активност се провежда в центровете на Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет.

Без категорично позволение за достъп до пазара на труда са лица, за които има наложена насилствена административна мярка за експулсиране, само че със правосъдно решение и заповед е неразрешено експулсирането им, заради заплаха от гонене, мъчение или
нечовешко или унизително отношение в страната им на генезис.

Последната догадка, при която чужденец - жител на трета страна, има достъп до пазара на труда без категорично позволение, са жертви на трафик на хора, които са изразили единодушие да сътрудничат за откриване на причинителите на трафика, заради което им е предоставена специфична протекция за периода на осъществяване на наказателното произвеждане.

Справка:
Съгласно член 2, алинея 1 от Закона за чужденците в Република България
член 9, алинея 1 Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност 
в § 1, т. 4 от Допълнителните разпореждания на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР