Съгласно промените, които предлагат депутатите от ВМРО, чрез ваучерите за

...
Съгласно промените, които предлагат депутатите от ВМРО, чрез ваучерите за
Коментари Харесай

Предложение: Работодателите да дават ваучери за почивка в България


Съгласно измененията, които оферират депутатите от Вътрешна македонска революционна организация, посредством ваучерите за отмора страната дава опция за обезпечаване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги на територията на Република България. Стойността на ваучерите, давани от работодателя, може да бъде до 50 лв. на месец. Цената на туристическата услуга или туристическия пакет над номиналната стойност на ваучера за отмора ще се поема от ползвателя.

Според наредбите на новата глава VIа " Ваучери за отмора “ в Защитена територия ваучерите не могат да бъдат употребявани като разплащателно средство за покупката на храна, хранителни артикули, вино, спиртни питиета, питие, тютюневи произведения други, както и за замяната им против пари.

Издаването на ваучерите за отмора се финансира от работодателя по разпоредбите, работещи и все още за ваучерите за храна. Ваучерите са годни една година от датата на издаване, като операторът не може да ги преиздава. Издаването на ваучерите за отмора може да се финансира и от страната. В тези случаи министърът на туризма разпорежда издаването на ваучери за отмора въз основа на акт на Министерския съвет, означават от Вътрешна македонска революционна организация.

Туризмът е отрасъл, който пострада най-сериозно в резултат на пандемията от COVID-19, а за възобновяване му до предкризисните равнища ще са нужни години. Според формалната статистика на Национален статистически институт за 2019 година директно заетите в хотели и заведения за хранене са близо 170 хиляди души, само че косвено обвързваните браншове с туризма са селското стопанство, превоз, хранително-вкусова и лека индустрия, пишат в част от претекстовете си вносителите.

От Вътрешна македонска революционна организация напомнят, че точно те още по време на изключителното състояние през март месец изготвят пакет от ограничения за избавяне на стопанската система. Една огромна част от тези ограничения касаят точно туризма, който претърпя най-сериозни вреди поради наложените ограничения за превъзмогване на пандемията.

" За страдание не всичко тогава беше признато от мандатоносителите от ГЕРБ и вредите за бранша и всички прилежащи браншове са налице. Радваме се, че най-малко препоръчаната мярка за понижаване на Данък добавена стойност към този момент е реалност, само че тя не е задоволителна. Ето за какво за нас е значимо в бюджета за 2021 година да бъде заложен механизъм за подкрепяне от една страна на българите, работещи на трудов контракт, и от друга - на българския туризъм ", пишат от партията.

С смяната в член 59 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година се предлага обща годишна квота за даване на ваучери за отмора в размер на 180 млн. лева.  От Вътрешна македонска революционна организация смятат, че от препоръчаната мярка биха се възползвали към 300 хиляди души, като в обстановката на много сериозен риск от неуспех на туристическия сезон, бързи темпове на повишаване на безработицата и заплахата от всеобщи банкрути на снабдители на туристически услуги, заведения за хранене, питейни заведения и всички, свързани с тях браншове, ваучерите за отмора ще дадат опция за най-малко начален рестарт и опазване на приемливи равнища на резервации, както и тласък за посещаване на българските курорти, са другите доводи, изтъкнати във импортираните промени.

" За нас от Вътрешна македонска революционна организация, по този метод ще бъде реализиран кумулативен резултат като подкрепяне на районната стопанска система и потреблението на български артикули, което ще има и директен резултат върху стопанската система на страната. Чрез потреблението на тези ваучери ще се усили и покупателната дарба, като последица от стимулирането на стопанската система и възобновяване на работни места, които пък ще донесат доходи в хазната от налози и осигуровки ", написа в позицията на партията.

В тази връзка посредством потреблението на ваучери ще се реализира и сигурност, проследимост, бистрота и надзор на изразходените средства, означават още от Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР