Съгласно последните данни и одит на Столичния завод за третиране

...
Коментари Харесай

София среща сериозни предизвикателства: Взимат се спешни мерки при управлението на отпадъците

Съгласно последните данни и одит на Столичния цех за отнасяне на боклуци /СПТО/, следва сериозна рецесия в ръководството на боклуците в столицата , в случай че не се вземат незабавни ограничения. Новият мениджмънт на завода откри, че задачите на СПТО, свързани с производството и обработката на RDF /гориво, получено от преработката на твърди битови отпадъци/, не се реализират, като действителността демонстрира забавено и ниско произвеждане на този тип гориво .

Основната цел на СПТО е „ приемане и култивиране на битови боклуци, които би трябвало да бъдат третирани, тъй че да се получава минимално количество боклук за неутрализиране посредством депониране “ . За 2023 година СПТО създаде два пъти по-малко RDF по отношение на потенциала си, като действителните създадени количества бяха доста под предстоящите – по-малко от 80 000 тона вместо 185 000 тона .

Проблемът с ниското произвеждане на RDF не е нов. През последните три години единствено 41% от създаденото количество гориво от модифицирани боклуци бе оползотворено, а останалото беше депонирано в депото за необработени боклуци. Запълването на последната клетка за депониране стартира по-рано от плануваното, а новите кафези ще изискват повече време и запаси за създаване , в сравнение с е належащо за запълването им.

Една от главните аргументи за този проблем е недоброто ръководство на процесите за произвеждане на RDF и ниското качество на горивото. Дори и след въвеждането на нови ограничения от краткотрайното ръководство, които покачиха оползотворяването на RDF, остава въпросът за неговото качество и способността да бъде продадено на пазара.

Предишното ръководство на СПТО подписа контракти за продажба на RDF , само че по-късно ги приключи заради финансови усложнения. Този факт докара до обстановка, в която СПТО има единствено един контракт за оползотворяване на RDF, който не може да бъде изпълнен изцяло заради проблемите с качеството и работата на предприятието.

Спасението от тази рецесия наподобява обвързвано с бързи и ефикасни ограничения . Новото ръководство на СПТО към този момент подхваща стъпки към усъвършенстване, като усъвършенства индустриалния развой и качеството на RDF. Одитът, поръчан от кметът на София, ще бъде основен инструмент за схващане на коренните аргументи за казуса и взимане на подобаващи ограничения за решаването му.

Заплахата от рецесия в ръководството на отпадъците е сериозна и изисква взаимни старания на всички за намиране на решение. Публичното показване на изводите от одита ще бъде значимо, с цел да се обезпечи бистрота и доверие в дейностите на ръководещите. Необходимо е бързо и целеустремено деяние, с цел да се предотврати рецесията и да се обезпечи стабилно ръководство на отпадъците в София.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР