Съгласно общите условия съответното електроразпределително дружество дължи неустойки в случай,

...
Съгласно общите условия съответното електроразпределително дружество дължи неустойки в случай,
Коментари Харесай

Енергийният министър заяви, че ЕРП-тата не ни дължат обезщетение за спрения ток

Съгласно общите условия съответното електроразпределително сдружение дължи неустойки при положение, че клиентите останат без електрозахранване за повече от 24 часа по виновност на сдружението. В случай на прекратяване на електрозахранването вследствие на щета на електрическата мрежа по независещи от него аргументи, включително и в резултат на непреодолима мощ, електроразпределителното сдружение не носи такава отговорност. 

Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите по време на чуване в Народното събрание.

Той изясни, че е издал две заповеди за ограничаващ режим за електроснабдяването по отношение на изобилните снеговалежи на 25 и 26 ноември 2023 година

Те са били за " Електроразпределителни мрежи Запад " (ЕРМ Запад) за срок от 16:15 часа на 27 ноември до 24:00 часа на 29 ноември и " Електроразпределение Север " (ЕРП Север) за интервала от 20:50 часа на 27 ноември до възобновяване на снабдяването, само че не по-късно от 20:50 часа на 29 ноември. За двете издадени заповеди министърът е уведомил Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и Европейската комисия.

Радев приказва пред депутатите по отношение на погашение на обезщетения на популацията, оставено без електрозахранване през снежния по-минал уикенд.

Постъпилите претенции от двете сдружения за ограничителн режим са били резултат от зародилите повреди в електроразпределителните мрежи и нарушаването на електроснабдяването вследствие на тежките метеорологични условия – ураганен вятър, снегонавявания и нарушена инфраструктура.

От " Електроразпределение Юг " не беше входирано такова искане, защото те съумяха в границите на тяхна вътрешна процедура по ограничаващ режим да отстранят доста по-малкото на брой вреди, изясни министърът. 

Той уточни, че според Наредба номер 10 от 2004 година за реда за въвеждане на ограничаващ режим, краткотрайно спиране или ограничение на производството или снабдяването с електрическа сила, топлинна сила и природен газ, при пораждане или за попречване на повреди, електроразпределителното сдружение има право да разпореди краткотрайно спиране или ограничение на производството или доставяне с електрическа сила до 48 часа.

Радев добави, че когато електроразпределителното сдружение не е в положение да обезпечи доставяне с електрическа сила за повече от 48 часа, което е вследствие на непреодолима мощ или за попречване на повреди в електроразпределителната мрежа, се вкарва ограничаващ режим за доставяне с електрическа сила. Ограничителният режим се вкарва със заповед на министъра на енергетиката в период от 24 часа от постъпването на стимулирано предложение от ЕРП за територията на цялата страна или за елементи от нея. То постоянно е съпроводено със мнение и от оператора на електроенергийната система.

" В съответния случай всички горепосочени условия на Наредба 10 са спазени ", посочи министърът на енергетиката.

Председателят на КЕВР Иван Иванов, който също се яви на чуване в Народното събрание дружно с министъра на енергетиката, съобщи, че енергийните сдружения не са задължени да изплащат компенсации за вредите вследствие на ограничаващ режим. По думите му това значи, че КЕВР би трябвало да извърши съответната инспекция с оглед компенсиране на потребителите в интервала след ограничаващия режим. 

Иванов добави, че отговорностите на трите ЕРП, според закона и подзаконовите нормативни документи до въвеждането на ограничаващия режим, са две. Първото е, че за градските региони всяко едно от електроразпределителните сдружения би трябвало в двучасов период да вкара организация за възобновяване на електрозахранването.

" В извънградските региони този период е не повече от 4 часа. Съгласно общите условия сдруженията, при положение че не могат до 8 часа да възстановят електрозахранването, са задължени да уведомят клиентите си за това посредством съобщение в средствата за всеобща информация.

След приключване на периода на ограничаващия режим стартират да текат периоди за предприемане на дейности, които са свързани с компенсациите, които сдруженията би трябвало да изплатят на клиентите.

Ако в границите на 24 часа след приключване на ограничаващия режим не е преодоляна повредата и електрозахранването не е възобновено, се заплаща еднократна сума от 30 лв. на всеки клиент. За всеки последващи 12 часа – от 36 часа нагоре, се заплаща по 20 лв. на всеки клиент ", уточни ръководителят на КЕВР.

Пред дни нарочна директива - по какъв начин жителите да си търсят правата при развилата се обстановка, написа омудсманът Диана Ковачева. Тя поргозира тъкмо това: че ЕРП-тата ще опитат да се скрият зад извинението за форсмажор, а в действителност имат задължение да си поддържат мрежите и да кастрят клоните на дърветата
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР