Съгласно Кодекса на труда работодателят е длъжен да води трудово

...
Съгласно Кодекса на труда работодателят е длъжен да води трудово
Коментари Харесай

Kакви документи има право да събира и да съхранява работодателят?

Съгласно Кодекса на труда работодателят е задължен да води трудово досие на всеки служащ или чиновник. Трудовото досие на служащия или служителя се основава при постъпване на работа и в него се съхраняват документите по отношение на възникването, съществуването, изменението и прекратяването на трудовото правно отношение.

Документите могат да бъдат създавани и съхранявани като електронни документи, а типът и условията за основаването и съхраняването им се дефинират от закона.

Работникът или служителят при документално искане има право да получава заверени копия от съхраняваните за документи, а работодателят е задължен да му издаде и даде нужните документи, удостоверяващи обстоятелства, свързани с трудовото правно отношение, в 14-дневен период от настояването.



Когато работодателят основава и съхранява електронни документи в трудовото досие, той е задължен да уведоми служащия или служителя. Редът и методът за известяван се дефинират с Правилника за вътрешния трудов ред. В трудовия контракт или в друга писмена форма страните по трудовото правно отношение могат да дадат категорично единодушие да бъдат получатели на електронни изказвания по отношение на обстоятелства и условия, свързани с трудовото правно отношение.

Съгласието може да се даде преди, по едно и също време със или след възникването на трудовото правно отношение. Всяка една от страните по трудовото правно отношение има право когато и да е да отдръпна единодушието си да бъде получател на електронни изказвания. И тук по искане на служащия или служителя работодателят е задължен в период 14 дни да му издаде и да му даде в електронен тип документи, удостоверяващи обстоятелства, свързани с трудовото правно отношение, както и електронните документи, съхранявани в трудовото му досие. Също по този начин по искане на служащия или служителя работодателят е задължен в период 14 дни да му издаде на книжен притежател преписи от електронните документи, които са част от трудовото му досие.



Електронните документи, които могат да бъдат част от трудовото досие на служащия или служителя, са:

1. Едностранни документи, основани от работодателя;

2. Едностранни документи, основани от служащия или служителя;

3. Документи, които изискват единодушието и на двете страни по трудовото правоотношение;

4. Документи, издадени от трети лица, удостоверяващи обстоятелства, свързани с трудовото правоотношение;

5. Други данни и информация, касаещи трудовото правно отношение.

Справка:

член 128а от Кодекса на труда

член 128б от Кодекса на труда

член 3, член 4, член 5, член 6 от Наредба за типа и условията за основаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на служащия или служителя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР