Съгласно индикативната годишна програма на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

...
Съгласно индикативната годишна програма на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“
Коментари Харесай

Процедури за над 400 млн. лв ще стартират през 2018 г. по ОПИК


Съгласно индикативната годишна стратегия на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ през 2018 година ще бъдат оповестени процедури за над 400 млн. лева Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на обществено събитие за показване на напредъка в работата по програмата.

„ Към днешна дата по ОПИК са изплатени над половин милиард лв. или над 20% от общия бюджет. Това са средствата, които към този момент са вложени в българската стопанска система и са достигнали до бизнеса “, сподели зам.-министър Манолев. Той добави, че досега са подписани общо 1 461 контракта по програмата на обща стойност 1.32 млpд. лева, огромна част, от които са в развой на осъществяване. Обявените процедури от началото на програмния интервал са на за 1,57 милиарда лева което е към 63 % от бюджета на ОПИК. „ Тези числа демонстрират, че и към днешна дата ОПИК е една от най-добре работещите оперативни стратегии в България и към този миг по нея няма заплаха да бъдат изгубени средства “, акцентира Александър Манолев.

Екипът на Министерството на стопанската система е окуражен да сътвори механизми за още по-лесно постигане до средствата от оперативната стратегия до бизнеса за съответни действия, за които анализите демонстрират, че има потребност от поддръжка, стана ясно по време на събитието. „ По тази причина сме създали две ваучерни схеми, по които средствата ще могат да се употребяват по доста улеснена процедура и които имаме вяра, че също ще доведат до тласък за дребните и междинни предприятия в България “, изясни зам.-министърът. Едната от тях има за цел да се улесни достъпа на дребните и междинните предприятия до цифрови ноу-хау и технологии, като се дават тласъци за свързване с доставчиците на услуги в региона на осведомителните и информационни технологии. Предвижда се общият ѝ бюджет да бъде близо 10 млн. лева, а ваучерите да са на стойност от 20 до 50 хиляди лв. според от пакета действия, които ще бъдат подкрепяни.

По другата, дребни и междинни компании ще могат да се възползват от общо близо 4 млн. лева финансиране, с цел да излязат на фондовата борса. По новата скица ще може да се покриват разноски за услуги по подготовката на фирмите за издаване на скъпи бумаги и първичното им предложение на фондовата борса на стойност до 50 хиляди лева под формата на ваучер. Целта на мярката е да се обезпечи още една опция на класическите механизми за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия посредством европейски средства, а точно към този момент познатите грантово финансиране и принадлежности за финансов инженеринг. Чрез процедурата фирмите ще получат опция да наберат спомагателен частен капитал въз основата на действителния си капацитет за развиване, оценен от самостоятелни вложители, който те ще могат да употребяват за вложения в разширение на активността си.

В рамките на събитието бе показано и осъществяването на Оперативна стратегия „ Инициатива за МСП “, която също се ръководи от Министерство на стопанската система и дава заеми на българските предприятия. България е третата страна в Европейски Съюз, която взе решение да се включи в хоризонталния инструмент на Европейска комисия, Европейската капиталова банка и Европейския капиталов фонд и за по-малко от година съумя да подписа съглашение с Европейския капиталов фонд. Благодарение на това към днешна дата са отпуснати заеми на обща стойност над 156 млн. евро на 9 търговски банки и 1 лизингово сдружение, стана ясно по време на събитието.

Във форума присъединяване взеха и основния шеф на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " Ивелина Пенева, нейният заместител Калин Маринов, специалисти от ОПИК и други
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР