Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството

...
Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството
Коментари Харесай

Путин никога няма да прости унижението, което претърпя

Съгласно контрактуваното съглашение сред Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко водачът на " Вагнер " ще живее в заточение в Беларус, заяви Кремъл, без да прецизира дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания.

 

Според анализатори по този метод Лукашенко печели авторитет поради ролята си в случилото се в Русия, само че също по този начин наследява един нагледно казано парещ картоф, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Катя Глод от организацията " Европейска лидерска мрежа " в Лондон споделя: " Лукашенко наследи на първо място парещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше употребен от Кремъл ". И прибавя, че наличието на Пригожин в Беларус ще сътвори " голям брой опасности " в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 година, които провокираха вълна от демонстрации и брутални репресии.

 

" Единственото преимущество, което беларуският водач би могъл да получи, е да употребява хората на Пригожин като персонална войска против възможен протест ", показва анализаторката.

 

Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа формация в света да се откри в Беларус не се харесва на съседите му.

 

Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е хазаин на срещата на върха на НАТО идващия месец, предизвести, че алиансът ще би трябвало да укрепи Източния си фланг, в случай че Пригожин или част от групата " Вагнер " се окаже в Беларус с неразбираеми проекти и планове.

 

От 2020 година насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и даже наподобява като васал на Путин. Беларус към този момент одобри и съветски тактически нуклеарни оръжия, което съгласно беларуската съпротива е сериозен удар по беларуския суверенитет.


" Разполагането на нуклеарни оръжия на беларуска територия значи постепенно анексиране на Беларус от Русия ", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически проучвания. " Мисля, че Лукашенко към този момент се усеща притиснат в ъгъла.

 

Очевидно е, че в случай че Путин каже " направи ми услуга ", той ще го направи с вярата да получи някакъв лост за въздействие ", добавя специалистът.

 

За беларуската съпротива, чийто водач Светлана Тихановска отпътува в заточение ден след президентските избори през 2020 година, които тя споделя, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави рисково решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

 

" Пригожин не е подарък за Лукашенко, тъй като автократът Путин в никакъв случай няма да му елементарни унижението, което претърпя ", споделя някогашният беларуски министър на културата Павел Латушко, който в този момент е в съпротива.

 

" Това е дребна, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се трансформира в стратегически проблем ", добавя той. Според Катя Глод ръководството на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и поддръжката на Русия.

 

" Но в този момент Лукашенко очевидно е обезпокоен, тъй като Кремъл не е толкоз мощен, колкото изглеждаше ", показва тя.

 

Хана Любакова от Атлантическия съвет акцентира, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена посредством за посредничеството му в този момент в съветската рецесия. Но в по-дългосрочен проект неговият режим ще понесе последици.

 

" С отслабването на престижа на Путин режимът в Минск може да се окаже с понижена поддръжка и подпомагане от страна на Русия ", отбелязва анализаторката.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР