Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството

...
Съгласно договореното споразумение между Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството
Коментари Харесай

Идеята Пригожин да се установи в Беларус не е на Лукашенко! НАТО е нащрек

Съгласно контрактуваното съглашение сред Кремъл и Евгений Пригожин с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко водачът на " Вагнер " ще живее в заточение в Беларус, заяви през вчерашния ден Кремъл, без да прецизира дали той ще вземе със себе си членове на своята частна военна компания. Според анализатори по този метод Лукашенко печели авторитет поради ролята си в случилото се в Русия, само че също по този начин наследява един нагледно казано парещ картоф, съобщи Франс прес.

Катя Глод от организацията " Европейска лидерска мрежа " в Лондон споделя: " Лукашенко наследи на първо място парещ картоф. Не мисля, че такава е била волята на Лукашенко. Мисля, че той беше употребен от Кремъл ". И прибавя, че наличието на Пригожин в Беларус ще сътвори " голям брой опасности " в една страна, в която лоялността на силите за сигурност е от жизненоважно значение след изборите през 2020 година, които провокираха вълна от демонстрации и брутални репресии. " Единственото преимущество, което беларуският водач би могъл да получи, е да употребява хората на Пригожин като персонална войска против възможен протест ", показва анализаторката.

Идеята ръководителят на най-прочутата наемническа формация в света да се откри в Беларус не се харесва на съседите му. Литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна е хазаин на срещата на върха на НАТО идващия месец, предизвести, че алиансът ще би трябвало да укрепи Източния си фланг, в случай че Пригожин или част от групата " Вагнер " се окаже в Беларус с неразбираеми проекти и планове.
От 2020 година насам Лукашенко става все по-зависим от Кремъл за политическото си оцеляване и даже наподобява като васал на Путин. Беларус към този момент одобри и съветски тактически нуклеарни оръжия, което съгласно беларуската съпротива е сериозен удар по беларуския суверенитет.

" Разполагането на нуклеарни оръжия на беларуска територия значи постепенно анексиране на Беларус от Русия ", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически проучвания. " Мисля, че Лукашенко към този момент се усеща притиснат в ъгъла. Очевидно е, че в случай че Путин каже " направи ми услуга ", той ще го направи с вярата да получи някакъв лост за въздействие ", добавя специалистът.

За беларуската съпротива, чийто водач Светлана Тихановска отпътува в заточение ден след президентските избори през 2020 година, които тя споделя, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави рисково решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

" Пригожин не е подарък за Лукашенко, тъй като автократът Путин в никакъв случай няма да му елементарни унижението, което претърпя ", споделя някогашният беларуски министър на културата Павел Латушко, който в този момент е в съпротива. " Това е дребна, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се трансформира в стратегически проблем ", добавя той.

Според Катя Глод ръководството на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и поддръжката на Русия. " Но в този момент Лукашенко очевидно е обезпокоен, тъй като Кремъл не е толкоз мощен, колкото изглеждаше ", показва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет акцентира, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена посредством за посредничеството му в този момент в съветската рецесия. Но в по-дългосрочен проект неговият режим ще понесе последици. " С отслабването на престижа на Путин режимът в Минск може да се окаже с понижена поддръжка и подпомагане от страна на Русия ", отбелязва анализаторката.

Българска телеграфна агенция
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР