Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура

...
Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура
Коментари Харесай

Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има последствия |

Съгласна съм с тезата, че в Европейски Съюз няма такава фигура - прокурор, проверяващ основния, само че би трябвало да отчетем че Съветът на Европа по делото " Колеви " сподели на България, че ще бъде открита наказателна процедура, в случай че не се вкара такава фигура. Ако не въведем този механизъм, ще понесем следствията. Това заяви по Българска национална телевизия правосъдният министър Десислава Ахладова.

Вероятно по делото " Колеви " е решено, че има потребност от такава фигура. Факт е, че държавното управление е задължено да я вкара, въпреки и тя да е екзотична за част от хората, разяснява министър Ахладова.

България е в Европейски Съюз и се преценява с безусловно всички рекомендации, които Европейска комисия има към всяка европейска страна, т.е. ние не можем да пренебрегнем мнението на Брюксел и да кажем, че нямаме проблеми в правосъдната система и няма да въведем такава фигура. Знаете, че България е осъждана по доста каузи в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци тъй че, това е една от главните аргументи за въвеждането на подобен механизъм.

Не можем да кажем, че " замазваме очите " на Брюксел, а изпълняваме решението по делото " Колеви ", което споделя, че подобен механизъм би трябвало да бъде основан, добави Ахладова.

Нека да забележим дали ще проработи този механизъм, априори ние не би трябвало да споделяме, че основният прокурор ще извърши закононарушение, само че по този начин или другояче, тази фигура би трябвало да съществува, сподели още правосъдният министър.

Чувам доста рецензии, че тази фигура би трябвало да е арбитър или някаква организация, само че Конституцията не го разрешава. Единственият орган, който може да проверява, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше огромен спор и аз бях последовател Пленумът да избира така наречен проверяващ прокурор. Друго доста значимо е, че след приключването на петгодишния му мандат, той остава безусловно самостоятелен и може да стане арбитър, изясни министърът.

Президентът е в правото си да изиска поправките в Закона да отидат в Конституционния съд, считам, че колкото повече гаранции има, толкоз по-добре, безапелационна е министър Ахладова.

Бързината в правораздаването е доста значима. Основният проблем в разпита на очевидците по така наречен мегадела е, че те се укриват, движимостите лица също бавят експертизите. С признатите промени в Наказателно-процесуален кодекс се вкара електронно правораздаване, посредством което призовки ще се получават на електронен адрес и няма да има закъснение, изясни Ахладова.

Считам, че стигайки до електронното правораздаване, което ще стартира да работи от юли, бързината ще се усили. Освен това, с натискането единствено на един бутон всеки човек ще може да види каква е повода за забавянето на правосъдния развой, добави правосъдният министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР