Сагата с приема на деца в общински детски заведения в

...
Сагата с приема на деца в общински детски заведения в
Коментари Харесай

БСП – София: Зам.-кметът Керезов да подаде оставка заради проваленото класиране за детските градини

Сагата с приема на деца в общински детски заведения в София продължава с следващия гаф на Столична община – проваленото класиране, което за първи път се прави посредством новата Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в учебните заведения (ИСОДЗ и ПГУ). Въпросната система, която коства на софиянци няколко стотин хиляди лв., се срина още при стартирането си през март тази година, а няколко месеца по-късно се провали и самото класиране. Това се споделя в позиция на групата общински съветници на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС.

„ По неразбираеми аргументи, ден преди периода, в който трябваше да бъдат оповестени резултатите от подреждането на малчуганите, кандидатстващи за яслени групи, детски градини и подготвителните групи в учебните заведения, системата бе още веднъж отворена, а срокът за класирането преместен с три дни - за 17 май. Това научиха родителите от имайл, в който не излиза наяве кой е взел решението да бъде нарушен графикът, разгласен още при започване на годината и още веднъж да бъде отворена системата в прорез с всички нормативни актове, които регламентират дейностите по кандидатстване и класиране “, се споделя в позицията.

Според социалистите би трябвало да стане ясно чия е виновността за осъщественото на тези незаконосъобразни дейности, които изрично компрометират равнопоставеността и гарантирането на обективност и безпристрастност при подреждането на децата по одобрените критерии. Поради тази причина, още на 18 май, всеки незадоволен родител има цялостното право да потърси правата си правосъден път.

„ Столична община дължи пояснения за какво тази скъпа и прескъпа система - ИСОДЗ и Първо главно управление (на ДС) е разрешила да бъде приключен процеса по кандидатстване без да са попълнени всички полета с информация по заложените критерии. Това е следващия случай, в който общинската администрация опълчва родителите едни против други “, смятат общинските съветници от Българска социалистическа партия.

Те оповестиха, че родители алармират и за друго нарушаване - седмица след крайния период за кандидатстване, след повторното отваряне на системата, се появяват нови деца.

По думите им не на последно място, след претенциозното титулуване на София като цифрова столица и основаването на обособен сектор, заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов би трябвало да влезе във функционалностите си и да поеме отговорността на този величествен неуспех. В първо лице, само число – като подаде оставка.

„ А госпожа Фадъкова, която смята тази система за свое и на екипа си достижение, да излезе пред родителите, да им се извини и да изясни по кое време най-накрая ще реши казуса с дефицита тук-там в детските заведения, с цел да не се постанова родителите да вземат участие тези унизителни „ Игри на глада “, безапелационни са от групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР