Сагата с изгонването на 70-те представители на дипломатическата мисия на

...
Сагата с изгонването на 70-те представители на дипломатическата мисия на
Коментари Харесай

Георги Кючуков: Отстраняването на руските дипломати беше крещящ политически акт

Сагата с изгонването на 70-те представители на дипломатическата задача на Руската федерация у нас сподели, че в Министерство на външните работи и отиващото си държавно управление налице е цялостен непрофесионализъм. Това разяснява пред медиите във Варна регионалния ръководител на АБВ в морската столица и член на ИБ на партията доцент Георги Кючуков и показа разбор като образец по какъв начин не се гонят дипломати и сътрудници. Той формулира в 10 точки гафовете на Министерство на външните работи и държавното управление в оставка:

1. Смесват се две хипотези - оповестяване на persona non grata и сходство на числеността. Изискват се противоположни действия. За persona non grata действието е самостоятелно, до момента в който за числеността се изискват договаряния. За persona non grata може да бъде разгласен единствено посланик, а не и чиновник към дипломатическа задача.

2. Няма догадка за групова persona non grata. За всеки се афишира поотделно, дружно с претекстовете. Терминът няма множествено число Това беше политическа проява в полето на дипломацията.

3. Лена Бориславова - „ за множеството от тях има доказателства ". А за по-малкото?

4. Чл. 11 от Виенската спогодба - няма принцип на реципрочността за бройка на личния състав. Говори се за сходство в рационални граници.

5. Чл. 11 насочва към приемащата страна. При ратификацията на Виенската спогодба България е подписала с запаси опцията приемащата страна едностранно да редуцира личния състав към непозната задача, а е упорствала това да става единствено въз основата на двустранни съглашения. Резервите на страната не са оттеглени, а държавното управление употребява точно тази точка, с която ние де факто не сме съгласни

6. Когато се търси сравнимост на личния състав, не се показва поименно кои чиновници би трябвало да изоставен. Това е обвързване на изпращащата страна.

7. Груба неточност е да се твърди, че България отзовава представители на непозната страна. Отзоваването става единствено от изпращащата страна. Приемащата може да експулсира.

8. Вербалната нота е един от дребното дипломатически документи, който не се подписва, а единствено се слагат буквите на този, който е изготвил документа. Всички разсъждения на премиера кой и за какво е подписал нотата са израз на цялостно непознаване на материята.

9. В ЗДС няма догадка за краткотрайно закриване на дипломатическо посланичество. Закрива се по предложение на външния министър след решение на Министерски съвет на изпращащата страна, а приемащата дава единодушия. За противоположното деяние е належащо ново единодушие на приемащата страна.

10. Цялата процедура по отстраняването на съветските дипломати и сътрудници беше фрапантен политически, а не дипломатически акт. Никъде по света министър председателят не афишира кои дипломати са persona non grata. Това се прави от Министерство на външните работи. Не е възможно министър председателят да влиза в обществен разговор или да изпада в пояснителен режим с дипломат.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР