Сагата не е приключила - според министъра на туризма Николина

...
Сагата не е приключила - според министъра на туризма Николина
Коментари Харесай

Управляващите се отказаха от идеята съседите да одобряват имот в AirBnB

Сагата не е завършила - съгласно министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъдат направени нови правила за парцелите за краткосрочни наеми

Управляваща партия ГЕРБ отдръпна предлагането си притежателите на парцели, които желаят да ги отдават краткосрочно чартърен в платформи като AirBnB, Booking, Expedia и други, да търсят единодушие от най-малко половината от съседите. Това се случи по време на финалното гласоподаване на поправките в Закона за туризма в пленарна зала в сряда, седмица откакто петима депутати от партията вкараха предлагането сред двете четения в парламентарната комисия по стопанска система.

Така към този момент остава единствено регистрационен режим за този вид парцели, който бе гласуван още през декември по предложение на ГЕРБ и НФСБ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Законодателният поврат

Миналата седмица петима депутати от ГЕРБ предложиха корекция, съгласно която всички притежатели, които желаят да правят настаняване в жилища и стаи за посетители, би трябвало да подадат заявление до общината. Към заявката обаче наред с други документи - да вземем за пример за благосъстоятелност, наем и други, бе посочено, че би трябвало да бъде прибавен и подобен, " удостоверяващ единодушието на 50 на 100 от притежателите на независими обекти в етажната благосъстоятелност ". Така на процедура на съвещанието на комисията бе признато с гласовете на ръководещата коалиция мъчно изпълнимо изискване, съгласно което всеки, който отдава краткосрочно чартърен обект в платформи като AirBnB, Booking и други, би трябвало да получи позволение от най-малко половината си съседи, с цел да прави тази активност.

По време на гласуването в сряда в пленарна зала обаче ГЕРБ отдръпна предлагането си. От парламентарната естрада единият от вносителите - Димитър Бойчев, сподели, че партията му търсела доста олекотен режим на регистрация за този вид парцели. Думите му оставиха усещането, че ГЕРБ са решили, че условието е утежняващо в хода на дебатите в икономическата комисия. Предложението за отпадане на текстова бе подкрепено от 114 от общо гласувалите 117 депутати, като трима се въздържаха.

Опозицията чака още опити за ограничавания

По време на разискванията в пленарната зала от опозицията предвидиха, че ще бъдат направени и други опити за ограничение на краткосрочните наеми. " Очевидно, че нещо сте им замислили на тези жилища ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Христо Проданов, припомняйки цялата сагата със законодателството за тях. През декември в началото бе препоръчано те да се категоризират, а след публичното неодобрение - да има единствено регистрация и заплащане на патентен налог.

Според Проданов този вид парцели не са съперници на хотелите, защото се употребяват от туристи, които пътуват с нискотарифни самолетни компании и търсят нискобюджетно настаняване. " Съсипвайки този бизнес, лишавате от огромен оборот магазини, заведения за хранене, таксиметрови компании, музеи ", сподели още той.

Според различен народен представител от левицата - Антон Кутев, " има някой в Министерството на туризма, който прави целенасочени опити да ограничи " този вид бизнес. Той уточни, че споделената стопанска система е различен метод на мислене и тези опити няма по какъв начин да съумеят, поради което и България по-скоро би трябвало да търси по какъв начин да бъде конкурентна в нея.

Всъщност по време на разискванията в комисията по стопанска система министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че ще бъдат направени нови правила за парцелите за краткосрочни наеми. Тя сподели това в отговор на въпрос на народен представител от Българска социалистическа партия по какъв начин предлаганите промени, предвиждащи да се търси единодушие на съседите, кореспондират с решение на европейския съд в Люксембург от декември, съгласно което AirBnB е услуга на осведомителното общество и не предстои на имотните регистрации в Европейски Съюз. Какви обаче ще са новите правила, за които приказва Ангелкова, към този момент не е ясно.

Повече по тематиката очаквайте в идващия брой на в. " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР