Съединените щати заплашиха с бъдещи действия срещу Иран пред Международната

...
Съединените щати заплашиха с бъдещи действия срещу Иран пред Международната
Коментари Харесай

САЩ плашат Иран с действия, ако не сътрудничи на МААЕ за урана

Съединените щати заплашиха с бъдещи дейности против Иран пред Международната организация за атомна сила, в случай че Техеран продължи да " попречва " надзорния орган на Организация на обединените нации, отказвайки му съдействието и търсените отговори по въпроси, като необяснимите следи от уран, оповестява " Ройтерс ".

На среща на Управителния съвет на МААЕ с представители от 35 страни Вашингтон още веднъж изиска от Иран да си сътрудничи с инспекторите на организацията, които от години търсят пояснения за произхода на

Съединените щати обаче към този момент се отхвърлиха да желаят резолюция против Иран. Дипломатите показаха президентските избори в Съединени американски щати през ноември като причина Вашингтон да не желае да направи това. Подобни резолюции разгневяват Техеран и като ответна мярка той постоянно ускорява активността си.

" Смятаме, че сме стигнали до такава степен, че ние и по-широката интернационална общественост би трябвало да обмислим още веднъж по какъв начин да отговорим на продължаващото възпрепятстване от страна на Иран ", показаха Съединените щати в изказване на съвещанието. " Не можем да позволим сегашният модел на държание на Иран да продължи ".
 Съединени американски щати упорстват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%
Съединени американски щати упорстват Иран да разреди всичкия уран, който е обогатил до 60%

Техеран упорства че има право да обогатява до високи равнища за цивилен цели

Измина повече от година от последната резолюция на управителния съвет против Иран, която му подреди незабавно да сътрудничи на следствието по отношение на урановите частици. като " политическа " и " антииранска " , макар че единствено Китай и Русия ѝ се опълчиха.

Съединените щати и техните три водещи европейски съдружници - Англия, Франция и Германия - още веднъж взеха решение да не търсят резолюция против Иран на срещата тази седмица. Вашингтон обаче предизвести, че в случай че Иран скоро не даде нужното съдействие, ще предприеме дейности.

" Нашето изрично мнение е, че продължаващата липса на надеждно съдействие от страна на Иран дава съображение за по-нататъшни дейности на Управителния съвет, в това число опцията за спомагателни резолюции и разглеждане на въпроса дали Иран още веднъж не съблюдава отговорностите си за защитни ограничения ", се показва в известието.
 МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили
МААЕ: Запасите на Иран от уран са се свили

Но проблемите с инспекторите не престават

През 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от договорката от 2015 година, според която огромните сили анулираха глобите против Иран в подмяна на ограничавания върху нуклеарните му действия. След като глобите бяха наложени още веднъж, Иран разшири тези действия надалеч оттатък границите на съглашението.

В момента - все по-близо до 90-те % непорочност, нужни за атомна бомба, и надалеч над тавана на договорката от 3,67%. Западните сили означават, че няма правдиво пояснение за обогатяването на уран до това равнище, в случай че той е предопределен за цивилен цели, а МААЕ акцентира, че никоя страна не е направила това, без да е произвела нуклеарна бомба.

На собствен ред Иран твърди, че задачите му са напълно мирни и има право да обогатява уран до високи равнища за цивилен цели.
 МААЕ: Иран усилва обогатяването на уран
МААЕ: Иран усилва обогатяването на уран

Иран към този момент има задоволително уран, за основаването на три нуклеарни бомби

Съединените щати настояха Иран да даде на МААЕ съдействие, в това число достъп " за събирането на проби от околната среда и би трябвало да стартира да го прави неотложно ".

Ако това не се случи, Вашингтон ще изиска от шефа на МААЕ Рафаел Гроси да даде " обстоен отчет " за нуклеарните действия на Иран, по-широкообхватен от неговите постоянни тримесечни такива.

" След това, въз основа на наличието на този отчет, ще предприемем подобаващи дейности в поддръжка на МААЕ и световния режим за неразпространение на нуклеарно оръжие ", предизвестяват Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР