Съединените щати ускоряват разполагането в Европа на нова ядрена бомба

...
Съединените щати ускоряват разполагането в Европа на нова ядрена бомба
Коментари Харесай

САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа

Съединените щати форсират разполагането в Европа на нова нуклеарна бомба B61-12, която ще размени по-старите модели в европейските арсенали , оповестява авторитетното американско издание Politico, базирайки се на два източника и дипломатически документи.

В тях се споделя, че Съединени американски щати са съобщили решението си на съдружниците от НАТО по време на среща при закрити порти в Брюксел.

Модернизацията на програмата B61 се разгласява намерено в бюджетните документи на Съединени американски щати от години и се разисква в обществени изказвания. Пентагонът към този момент съобщи, че е належащо да се подсигурява, че американският нуклеарен боеприпас е настоящ и безвреден.

Първоначално беше планувано новите бомби да бъдат ситуирани в Европа напролет на 2023 година, само че в този момент те ще бъдат превозени още през декември тази година .

Модернизирането на тактическите нуклеарни арсенали евентуално е много рутинно събитие, само че ускоряването на този развой се трансформира в доста мощна ескалация на напрежението на континента на фона на войната в Украйна и.

Направените в Русия изказвания за подготвеност за потребление на нуклеарно оръжие провокираха бурна реакция на Запада. Сега подновяването на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати евентуално ще провокира още по-остра реакция в Кремъл.

B61-12 е най-новата трансформация на тактическата нуклеарна бомба, основана през 60-те години на предишния век. Оттогава тя е претърпяла доста промени. Последната трансформация се отнасяше до системите за ориентиране - от бомбата беше отстранен мил парашутът, сменен с нова опашна част.

Тя трансформира свободно падаща бомба в следена (управляема). Сега бомбата може да се пусне на доста по-голямо разстояние от задачата. Всички бомби от фамилията B61 са оборудвани с бойни глави с изменчив потенциал. Това значи, че всяка трансформация на тази бомба има няколко закрепени равнища на мощ, които могат да бъдат заложени преди политане. Така, да вземем за пример, B61-10 може да бъде 0.3, 5, 10 и 80 килотона.

B61-12 употребява бойната глава на четвъртата, най-нискомощната трансформация. Горният му предел е 50 килотона.

Припомняме, че през вчерашния ден със стратегическите си нуклеарни сили.

Руският президент Владимир Путин следи учението на силите за стратегическо въздържане от ситуационната зала. Под негово управление сухопътните, военноморските и авиационните сили отработват " дилемите на масиран нуклеарен удар " в отговор на нуклеарна офанзива от страна на съперника, оповестиха съветските организации. Путин изслуша отчетите на министъра на защитата Сергей Шойгу и на началника на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов .
 Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие
Кадиров: Москва би трябвало да обмисли използването на нуклеарно оръжие

Пригожин поддържа Кадиров в офанзивите му против военните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР