Съединените щати твърдо подкрепят Договора от Преспа и това е

...
Съединените щати твърдо подкрепят Договора от Преспа и това е
Коментари Харесай

Договорът от Преспа и новото евроатлантическото бъдеще на Македония

Съединените щати твърдо поддържат Договора от Преспа и това е от решаващо значение за евроатлантическото бъдеще на Македония. Това бе заключението от вчерашното посещаване на заместник-помощникът на държавния секретар по европейските въпроси на Съединени американски щати Матю Палмър в Македония, който изрази мощна поддръжка на Съединени американски щати за Договора от Преспа.
На срещите си с политически водачи той сподели, че Македония може да разчита на мощната поддръжка на Съединени американски щати за евроатлантическата интеграция на страната.
Палмър съобщи, че осемдесетте гласа в поддръжка на Договора от Преспа в Народното събрание съставляват исторически повратна точка и проправят пътя за европейско бъдеще на Македония и македонския народ.
" Смятаме, че обществеността поддържа това съглашение. Радваме се на резултата от процеса на гласоподаване в петък. Това е глас за бъдещето и ще работим в тясно съдействие с държавното управление и с всички депутати, които гласоподаваха за контракта за той да се приложи напълно, откакто Гърция да извърши своите отговорности за ратификация, с цел да може да извършите прогрес към участието си в евроатлантическите институции ", оцени Палмър, представен от БГНЕС.
На конференция с премиера Зоран Заев Палмър съобщи, че не е никакъв пропуск това, че не е провел срещи с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и с президента Георге Иванов и че при всяко посещаване има несъмнено време и би трябвало да се направи избор по какъв начин тъкмо да се употребява то.
" Аз в детайли приказвах с Мицкоски. Той изпрати писмо, което аз деликатно прочетох. В него излага позициите на ВМРО-ДПМНЕ. Срещнах се с доста членове на македонския парламент, в това число и с депутати от опозицията ", сподели Палмър.
Заев уточни, че срещата с Палмър идва в извънредно значим миг за Македония и единствено няколко дни след огромната стъпка към бъдещето, направена в Народното събрание.
" Депутатите самоуверено поеха отговорност, написаха история и отдалечиха Република Македония от опасността още веднъж да се върне към тъмното минало, предотвратявайки риска от нова изолираност, която този път ще бъде с пагубни размери за страната ", съобщи министър председателят.
Франция също изрази поддръжката си за съглашението от Преспа и гласуването за началото на конституционните промени в Народното събрание.
" Франция на драго сърце установи, че гласуването на 19 октомври в Народното събрание на някогашната югославска република Македония има нужното болшинство от две трети за започване на частта с разглеждане на ремонти в Конституцията, предопределени за осъществяване на Преспанския Договор, подписан на 17 юни сред Атина и Скопие. Франция се надява, че разискванията в Народното събрание ще доведат до преразглеждане на Конституцията. Както напомни президентът Макрон, Преспанският контракт е добър за страната, за района и за Европа ", се споделя в изказване на представителя на Министерството за Европа и външните работи на Франция.
Във връзка с гласуването в македонския парламент съветското министерство на външните работи съобщи, че гласуването, с което се обезпечава поддръжка за начало за конституционни промени поради осъществяването на Договора от Преспа, е разследване на изнудване, закани и пазаруване на гласове.
Руското външно министерство в изказване показва, че Съединени американски щати са манипулирали " хода на гласоподаване " в македонския парламент при вземането на решение за смяна на името.
" Всичко беше проведено по каноните на " актуалната европейска народна власт ", се показва в коментар на съветското министерство като се прибавя, че това, което се е случило в Народното събрание е " намерено нарушаване на всички правила и от правна, и от морална позиция ".
След взетото решение за пристъпване към изменение на Конституцията поради осъществяването на Договора от Преспа, започнаха да текат петнадесет дни, в които държавното управление, като предлагащо конституционните промени, има период да показа план за ремонти в Конституцията.
Премиерът Заев съобщи в неделя, че няма срещу в конституционните промени да се вкарат условията на няколкото депутати от опозицията, които гласоподаваха " за " в петък. Според него, тези условия не се отклоняват от Договора, подписан с Гърция.
Той още един път прикани посредством изчерпателен развой отвън политическите убеждения, властта и опозицията да седнат дружно и да дефинират тъкмо конституционни ремонти и дружно да поддържат, като сподели той, този значим развой за Македония.
С гласуването в петък в Парламента завърши първата фаза на конституционните промени. Във втората би трябвало да бъдат направени проектоизмененията и е належащо просто болшинство или 61 гласа в Народното събрание. Третият и финален стадий е приемането на промените, изискващо болшинство от 2/3 или поддръжка от минимум 80 депутати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР