Съединените щати тайно изпробваха хиперзвукова ракета в средата на март,

...
Съединените щати тайно изпробваха хиперзвукова ракета в средата на март,
Коментари Харесай

CNN: САЩ тайно са тествали хиперзвукова ракета в средата на март

Съединените щати скрито изпробваха хиперзвукова ракета в средата на март, с цел да предотвратят повишаването на напрежението с Русия. Това заяви в понеделник, базирайки се на източник в Пентагона, предава ТАСС.

Според източника става дума за хиперзвукова ракета, която се създава като част от концепцията за хиперзвуково въздушно дишащо оръжие (HAWC) на Агенцията за напреднали проучвателен планове на защитата на Съединени американски щати. Източник на CNN уточни, че тестванията са завършили сполучливо в средата на март.

Ракетата е изстреляна над Тихия океан от стратегически бомбардировач B-52. На височина над 19 000 метра тя е минала разстояние от повече от 480 км, като оптималната скорост на ракетата е била най-малко пет пъти скоростта на звука. CNN акцентира, че това към този момент е вторият сполучлив тест на хиперзвукови оръжия по програмата HAWC, като първият се тестването се е провело през септември 2021 година

Телевизията отбелязва, че по време на теста президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се е готвил да пътува до Европа, с цел да участва на изключителна среща на върха на НАТО и среща на G-7. „ Съединените щати внимават да не позволен стъпки или изказвания, които биха могли да доведат до неоправдана ескалация сред Вашингтон и Москва “, акцентира Си Ен Ен, цитирайки отлагането и последващата анулация на изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III като образец. „ По същите аргументи американските публични лица мълчаха в продължение на две седмици за последния тест на хиперзвукова ракета “, споделя източникът.

На 21 март Байдън назова хиперзвуковите оръжия, употребявани от съветските въоръжени сили в Украйна, „ тежки “, като в същото време акцентира, че потреблението им с стандартни бойни глави, от негова позиция, не дава никакви специфични преимущества, като се изключи че такава ракета е „ на практика невъзможно” за прихващане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР