Съединените щати свалиха над своя територия китайски балон заради разузнавателна

...
Съединените щати свалиха над своя територия китайски балон заради разузнавателна
Коментари Харесай

Китайският балон разкри проблемите в ПВО на САЩ

Съединените щати смъкнаха над своя територия китайски балон поради „ разследваща опасност “. Пекин стачкува против офанзивата против " цивилния обект ". Инцидентът докара до анулацията на визитата в Китай на ръководителя на Държавния департамент Блинкен. Какви заключения би трябвало да си създадат Съединени американски щати, Китай и Русия след случилото се? Може ли стартирането на сондата да е резултат от подмолни интриги на групи за въздействие в Китай?

Съединени американски щати смъкнаха китайски балон, летял над американска територия в продължение на седмица. Един от двата изтребителя Ф-22, излитащи от военновъздушната база „ Лангли “, нападна балон на огромна надморска височина с ракета АИМ-9X „ Сайдуиндър “, обектът падна в Атлантическия океан вечерта в събота, 4 февруари, на към 11 км от крайбрежието на Съединени американски щати покрай курортния град Мъртъл Бийч в Южна Каролина.

След това водолази от Военноморски сили на Съединени американски щати започнаха работа на мястото на разбиването на сондата, с цел да съберат парчета, разпръснати в радиус от 11 км на дълбочина 14 метра. Два военни кораба и кораби на бреговата защита се приближиха до региона, в това число един с тежък кран, заяви Би-Би-Си.

Говорител на Пентагона сподели: „ Полетът на балон над територията на Съединените щати съставлява разследваща опасност за нас “. Той също по този начин уточни цената на проучването на самата сонда и нейното съоръжение. Известно е, че към балона са били прикрепени слънчеви панели, които зареждат неговия мотор, камери и съоръжение за наблюдаване.

Няколко часа по-късно китайското външно министерство сподели: „ Метеорологичната сонда навлезе в пространството на Съединени американски щати заради форсмажорни условия, това беше случай “. Пекин стачкува и съобщи, че унищожаването на " граждански обект е несъразмерна реакция ". Китай акцентира, че " си резервира правото да предприеме спомагателни дейности ". Пекин също разгласи уволнението на ръководителя на китайската метеорологична работа Джуан Гуотай.

Инцидентът провокира дипломатически скандал: държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен неотложно анулира плануваното за този уикенд пътешестване до Китай заради „ безконтролно деяние “. Ръководителят на Държавния департамент назова това " очевидно нарушаване на суверенитета на Съединени американски щати и интернационалното право ".

Балонът за първи път навлезе във въздушното пространство на Съединени американски щати на височина от към 20 км над Алеутските острови предходната събота. Тогава той прелетя над западната част на Канада и още тогава представители на Пентагона увериха канадците, че балонът е под контрола и наблюдението на военните.

След това сондата още веднъж навлезе във въздушното пространство на Съединени американски щати над Айдахо и Монтана, където летището даже беше затворено за известно време заради случая.

Базата на военновъздушните сили „ Малмстрьом “ в Монтана е хазаин на 341-вото ракетно крило. Това е една от трите бази, които оперират и поддържат междуконтинентални балистични ракети. Общо има към 150 основани в силози ракети, съгласно „ Ню Йорк Таймс “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди проект за офанзива на сондата в сряда, само че Пентагонът сподели, че би трябвало да се изчака, до момента в който обектът е над водата, с цел да не се излагат на непотребен риск хората на земята.

В същото време ръководителят на Белия дом беше подложен на критика за работата на Противовъздушна отбрана. Например профсъюзът на граничния патрул на Съединени американски щати написа в „ Туитър “, че Китай следи границата на Съединени американски щати по-внимателно от администрацията на Байдън.

Операцията стартира в събота следобяд, когато Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати краткотрайно спря гражданските полети на три летища край крайбрежията на Южна Каролина в полза на " националната сигурност ". Бреговата защита също по този начин посъветва моряците да изоставен региона.

Хейли Уолш, локален гражданин, сподели, че е видяла три изтребителя да кръжат в региона, където се намира балонът. „ И тогава чухме мощен тропот, къщата се разтресе “, сподели тя.

Интересното е, че предния ден от Пентагона оповестиха, че са забелязали втори китайски шпионски балон, този път над Южна Америка, както и над Коста Рика и Венецуела. След това сондата изчезна в незнайна посока.

„ Очевидно американците са се опитвали да смъкват балона през всичките тези дни от момента, в който е бил открит, само че не се е получило. Това обаче е изцяло естествено, тъй като мъчно може да се насочи ракета към него. Инцидентът уточни пропуск в противовъздушната защита на Съединени американски щати, който преди не беше толкоз рисков, защото никой не пускаше балони над американска територия “, сподели Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на ВШИ.

„ Що се отнася до изказванията на американската страна, че обектът е бил свален незабавно откакто е престанал да съставлява заплаха за хората на земята, мъчно е да се повярва в тяхната достоверност. Ако Съединените щати можеха сполучливо да уцелят с ракета китайския балон, те щяха да го смъкват, преди даже да доближи американската граница. Освен това той прелетя над доста едва обитаеми региони, а не над Сингапур или Холандия “, означи източникът.

„ За да унищожат обекта, Съединените щати използваха изтребител Ф-22A с добра височина и летателни характерности, който изстреля ракета „ Сайнуиндър “ с инфрачервена глава за самонасочване от много малко разстояние. Очевидно това стана допустимо, тъй като обвивката на балона се затопли от директното слънце и стартира да се откроява по температура на фона на околната среда “, сподели той.

„ Нито Противовъздушна отбрана, нито военната авиация могат да „ работят “ върху мотора на балона, защото балонът няма личен мотор. А цялото съоръжение за впръскване на въздух е малко и е сложено в специфична капсула, с цел да не се издава “, посочи експертът.

„ Така спецификата на балона докара до обстоятелството, че на престижа на Съединени американски щати беше нанесен в случай че не мощен, то най-малко противен удар. Сега Противовъздушна отбрана на Съединени американски щати, както и военната авиация, ще бъдат ясно поправени, с цел да могат да разпознават и смъкват балони, приближаващи се до границите. Тази задача не е супер сложна за Вашингтон, само че ще изисква избрани разноски и време “, счита анализаторът.

„ Между другото, китайският балон прелетя над една от трите позиционни зони, където са ситуирани американските балистични ракети със междинен обхват. Това допуска, че Китай разполага с съоръжение за установяване на местоположението на нуклеарни уреди по състава на атмосферата, измененията в химическия състав на въздуха “, добави Кашин.

„ Може ли един балон да съставлява военна опасност за Съединени американски щати, най-малко теоретично? Разбира се, можете да прикрепите бомба към него, само че казусът е, че е невероятно да се пресметна тъкмо точката на балона над някакъв обект. Също по този начин е невероятно да се планува тъкмо по кое време ще доближи задачата. Япония по време на Втората международна война се опита да приспособява балони, с цел да нападна Съединените щати, само че нищо не се получи. Мисля, че сходни способи могат да се употребяват единствено от терористични организации “, заключи специалистът.

„ Очевидно балонът е бил пуснат, с цел да торпилира визитата в Китай на ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен. Най-важното тук е, че това е направено по директна заповед на Си или по самодейност на военните. Едно обаче е ясно: това беше резултат от известно разединение във вътрешните китайски елити, което се видя и на миналогодишния ХХ конгрес на Комунистическата партия на Китай “, споделя Борис Межуев, специалист по американистика, доцент в МГУ.

„ Основният губещ в тази обстановка е американският дипломатически корпус – и най-много самият Блинкен. Вашингтон разгласи визитата като начало на " разведряване " с Пекин, а тук подобен случай води до анулация или закъснение на стоплянето. Мисля, че сходен неуспех на външнополитическия уред на Белия дом може да докара до оставката на ръководителя на Държавния департамент и промяна на дипломатическото управление “, изясни специалистът.

„ Теоретично Русия също може да се смята за победител. На първо място Москва би трябвало да съобщи на Вашингтон концепцията, че опитите ѝ да разцепи такава условна, не проруска, а антисанкционна коалиция са обречени на неуспех. Е, смяна в управлението на Държавния департамент, в случай че се случи, също ще играе в интерес на Русия “, акцентира анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР