Съединените щати ще създадат специална група в Украйна, която да

...
Съединените щати ще създадат специална група в Украйна, която да
Коментари Харесай

Специална US група ще разследва военни престъпления в Украйна

Съединените щати ще основат специфична група в Украйна, която да проверява военни закононарушения. Това съобщи на 21 юни министърът на правораздаването и основен прокурор Мерик Гарланд по време на визитата си в Киев, съобщи рускоезичният уебсайт на Радио " Свобода ".

Специалната група ще бъде ръководена от служителя на Министерството на правораздаването Ели Розенбаум, който е именуван най-известният американски " ловджия на нацисти ".

„ Военните нарушители няма къде да се скрият “, сподели основният прокурор, като изрази поддръжка за украинците, които са изправени пред „ незаслужено и безпричинно съветско настъпление “.

Работната група ще включва и водещи американски специалисти в следствието на случаи, свързани с нарушавания на правата на индивида и военни закононарушения. Освен това Съединени американски щати възнамеряват да изпратят в Украйна специалист по битка с корупцията и прането на пари.

Други двама американски експерти ще работят в Европа и Близкия изток. Те ще би трябвало да оказват помощ на локалните управляващи да се борят с съветските опити за заобикаляне на глобите, както и да търсят и конфискуват активите на съветски олигарси, които са попаднали под рестриктивните мерки.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова назова тази помощ " доста значима ". „ Всички разбираме, че имаме работа с доста мощни врагове “, сподели тя.

Ели Розенбаум управлява Службата за специфични следствия на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати от 1994 до 2010 година Той търси и депортира нацистки военни нарушители, а също по този начин работи за лишаването им от американското им поданство. Според английския историк Гай Уолтърс, Розенбаум е разобличил над 100 нацисти.

В Украйна се проверяват над 16 000 наказателни каузи против съветски военнослужещи. Сред обвинените има високопоставени чиновници, политици и военни както и медийни персони. Според основния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова те в този момент са в Русия, тъй че ще бъдат обект на специфичен механизъм за задочно следствие.

На 23 май съд в Киев осъди 21-годишния съветски сержант Вадим Шишимарин на пожизнен затвор за убийството на граждански в Сумска област. Шишимарин изцяло призна виновността си.

На 31 май съд в Полтавска област осъди съветските военнослужещи Александър Бобыкин и Александър Иванов на 11,5 години затвор. Те бяха приети за отговорни за обстрел на цивилни цели в Харковска област от реактивната система за залпови огньове „ Град “ в първия ден от съветската инвазия в Украйна, 24 февруари 2022 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР