Съединените щати ще продължат да предоставят на Тайван помощ за

...
Съединените щати ще продължат да предоставят на Тайван помощ за
Коментари Харесай

САЩ продължават да помагат за отбраната на Тайван

Съединените щати ще продължат да дават на Тайван помощ за самозащита, с цел да запазят статуквото.

Това сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в изявление за PBS.

" Ние дадохме да се разбере, че нашият ангажимент да оказваме помощ на Тайван да се пази продължава ", сподели той в отговор на въпрос дали Съединените щати ще защитят военно Тайван, в случай че Китай го нападне.

Блинкън означи, че Съединените щати са " отдадени на политиката на Един Китай. " В същото време, сподели той, Съединените щати са " отдадени на осъществяването на отговорностите по Закона за връзките с Тайван ", Вашингтон би трябвало да е убеден, че " Тайван разполага със средствата за ефикасна отбрана и в последна сметка за въздържане на всяка експанзия. "

Държавният секретар сподели: " Това, което вършим, е да се опитваме да създадем среда за техните дейности, която може да повлияе на техните решения. "
 Китай: Имаме цялостни суверенни права над Тайван
Китай: Имаме цялостни суверенни права над Тайван

Уан Уенбин: Няма такова нещо като " интернационалните води " в Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право

Той добави, че " съществува статуквото по въпроса с Тайван и ние сме решени да подсигуряваме, че никой едностранно не се пробва да го промени. "

Блинкън сподели, че " През последните 10 години видяхме Китай да става по-репресивен вкъщи и по-агресивен в чужбина, в това число дейности, които е подхванал против Тайван, които са евентуално рискови и дестабилизиращи ".

Припомняме, че преди дни, представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин съобщи в понеделник, че Китай има цялостни суверенни права над Тайван, като акцентира, че няма такова нещо като " интернационалните води " в Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право - UNCLOS.

Въпреки че не е ясно какво схваща Пекин под " интернационалните води ", езикът може да има за цел да възпира Съединени американски щати да плават през пролива, процедура, за която Китай сподели, че вреди на стабилността и изпраща неверен сигнал към " силите за самостоятелност на Тайван ". Според човек, осведомен със обстановката, китайски публични лица са правили такива забележки неведнъж по време на срещи с сътрудници от Съединени американски щати през последните месеци, което наподобява е смяна на позицията.
 Китай притиска Съединени американски щати да прекратят формалните контакти с Тайван
Китай притиска Съединени американски щати да прекратят формалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе " тайванската карта " застрашавали връзките му с Пекин

Съединени американски щати обаче е малко евентуално да бъдат спрени от по-настоятелния език на Китай, чиито искания за Тайван получиха нов фокус, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Вероятно ще продължи да организира това, което назовава интервенции за " независимост на корабоплаването " в пролива, с цел да види дали Пекин ще поддържа думите си с дейности.

Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, която Китай е утвърдил, само че Съединени американски щати не са, нациите имат право на териториални води, разпростряли се на 12 морски благи от тяхното крайбрежие.

Дори и китайците да употребяват същите правни термини като други страни, има други евентуални капани в това, че не поясняват обвързваните права по същия метод като Съединени американски щати и техните съдружници. Китай се стреми да ограничи това, което военните могат да вършат в региона, за който претендират за своя ИИЗ, до момента в който Съединени американски щати и техните съдружници имат доста по-свободно пояснение.

Всичко това в допълнение се усложнява от обстоятелството, че Съединени американски щати не са член на UNCLOS, заради компликацията да се одобряват такива контракти от Конгреса. Позицията на Съединени американски щати е, че конвенцията " отразява нормалното интернационално право ", което е друга основа за искане на такива права, съгласно Ротуел.

След нахлуването на Русия в Украйна, опасенията в Азия се ускориха по отношение на опцията Китай да поеме по сходен път за надзор над Тайван, остров с 23 милиона души, чиято международна полупроводникова промишленост го прави крайъгълен камък на международната промишленост.
 Тайван – втора „ Украйна”?
Тайван – втора „ Украйна ”?

Русия и Китай са както властнически, по този начин и ревизионистки страни през днешния ден, в смисъл, че имат намерение да оспорят съществуващия международен ред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР