Съединените щати ще изпратят свой военен персонал, за да се

...
Съединените щати ще изпратят свой военен персонал, за да се
Коментари Харесай

Талибаните настъпват към Кабул, САЩ евакуират дипломатически персонал, пращат войници на летището

Съединените щати ще изпратят собствен боен личен състав, с цел да се улесни изтеглянето на американския дипломатически личен състав в Афганистан, съобщи в четвъртък представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс на фона на продължаващото нахлуване на таблибаните против държавните сили на Афганистан.

Афганистанските сили се изтеглиха от третия по величина град в страната - Херат, който беше под блокада в продължение на седмици. Настъплението на талибаните продължава и държавните сили на процедура изгубиха надзор върху по-голямата част от северен, южен и западен Афганистан, само че към момента управляват столицата Кабул. Но към този момент са рисково близо. Дес превзеха град Газни, който е от стратегическо значение и се намира на 150 км югозападно от Кабул .

По време на конференция Прайс разкри, че Вашингтон възнамерява ежедневни полети от азиатската страна, с цел да изтегля дипломатическия личен състав на Съединени американски щати , както и " американските съдружници ", описвайки този ход като евакуиране на личния състав до " главно дипломатическо наличие " в Кабул.

Той акцентира, че този ход не съставлява " цялостна евакуация ".

" Нашето посолство остава отворено и дипломатическата ни задача ще продължи да действа ", приключи той, като в това време отхвърли информации, в които се твърди, че Съединени американски щати ще реалокира посолството си в Кабул на летището на града .

По-рано в четвъртък CNN заяви, че Съединените щати вземат решение да реалокират посолството си в Афганистан на летището в Кабул, базирайки се на американски чиновник и различен източник, осведомен със обстановката.

Има няколко разновидността, които Вашингтон обмисля сега, изясни източникът на CNN, наблягайки, че " обстановката остава непостоянна ".

Поради " влошаващата се " обстановка на сигурност, Съединени американски щати желаят да реалокират своята дипломатическа задача в Афганистан на летището, с цел да могат да " изведат дипломатите по-бързо от страната, в случай че се наложи ", се споделяше в информацията на CNN, която в следствие беше опровергана от представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Германия прикани жителите си да изоставен Афганистан

По-рано Германия прикани жителите си допустимо най-бързо да изоставен Афганистан с постоянните полети от страната поради влошаващата се обстановка със сигурността, съобщи Ройтерс.

" Отправяме неотстъпчив апел към немските жители, които са на място, да се възползват от опциите да изоставен страната с постоянните полети допустимо най-скоро ", съобщи външното министерство на интернет страницата си.

Днес бойци на талибаните превзеха стратегическия град Газни и по този начин след дни на яростни конфликти те са единствено на 150 км от Кабул. Същевременно ислямистката формация отхвърли предлагането на държавното управление за делба на властта.

Бързината и насилието, с които се прави настъплението на талибаните, накараха доста афганистанци да се разгневят на решението на американския президент Джо Байдън да изтегли войските на Съединени американски щати и да остави държавното управление да води война единствено.

В понеделник немският министър на защитата отхвърли апели, отправени откакто бунтовниците превзеха Кундуз, Берлин да върне бойците си в Афганистан. В Кундуз в продължение на десетилетие бяха ситуирани немски сили.

Германия имаше втория по бройка боен контингент в Афганистан след този на Съединени американски щати, а в Кундуз загуби в пердах повече бойци от където и да било другаде след Втората международна война.
Франция и Дания публично преустановиха депортирането на мигранти към Афганистан
Франция и Дания публично преустановиха през днешния ден депортирането на мигранти към Афганистан поради сраженията сред талибаните и афганистанските сили за сигурност, съобщи Франс прес. Франция публично се причисли към Германия и Нидерландия, които стопираха депортациите към Афганистан по-рано тази седмица. Депортациите на афганистанци от френските управляващи на процедура са били спрени още от предишния месец, отбелязва ДПА.

На 11 юли Афганистан прикани европейските страни да преустановят депортациите през идващите три месеца поради ожесточаването на боевете в страната. Швеция и Финландия преустановиха депортирането на афганистанци след този апел.

" Решението на афганистанското държавно управление значи, че ние на процедура не можем да правим наложително връщане на хора в Афганистан преди 8 октомври тази година, тъй като за насилственото връщане е належащо афганистанските управляващи да имат подготвеност да поемат депортираните на границата ", съобщи пред Франс прес датският министър по миграционните въпроси Матиас Тесфайе.

Германия и Нидерландия оповестиха през вчерашния ден, че стопират депортациите към Афганистан на претендентите за леговище с отхвърлени молби.

Тръмп упрекна Байдън за военните триумфи на талибаните

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи през днешния ден, че приемникът му Джо Байдън е виновен за военните триумфи на талибаните в Афганистан, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако в този момент бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия. Това щеше да е едно доста по-различно и по-успешно евакуиране и талибаните знаят това по-добре от всеки различен. Разговарял съм персонално с талибански водачи, които знаят, че това, което вършат през днешния ден, нямаше да се допусне, в случай че аз бях президент ", посочи някогашният президент на Съединени американски щати

Тръмп, който загуби на президентски избори през ноември предходната година, не посочи какви ограничения съответно би подхванал, с цел да спре настъплението на талибаните, в случай че беше на власт, отбелязва Агенция Франс Прес.

По време на неговото ръководство - на 29 февруари предходната година - Съединени американски щати поеха задължението да изтеглят силите си от Афганистан до 1 май тази година. В замята талибаните се ангажираха да стартират мирни договаряния с афганистанското държавно управление, да се въздържат от офанзиви против американските военни и американските ползи в Афганистан, и да пресечен всевъзможни връзки с Ал Каида. След сключването на това съглашение, държавното управление на Тръмп понижи доста американското военно наличие в Афганистан и пое ангажимент да съблюдава крайния период за цялостно евакуиране - 1 май.

При встъпването в служба на новия американски президент Джо Байдън на 20 януари тази година в Афганистан имаше единствено 2500 американски военнослужещи и 16 000 души спомагателен граждански личност. Байдън в началото спря изтеглянето, до момента в който проучва обстановката , а през април удостовери цялостното евакуиране на американците. За краен период изначало бе избрана датата 11 септември, само че след това тя беше изменена на 31 август.

По-рано американският президент Джо Байдън съобщи, че не съжалява за решението си да изтегли американските елементи от Афганистан и съобщи, че държавните войски би трябвало да се бият за идеята си.

" Ще продължим да съблюдаваме уговорките си, да оказваме въздушна поддръжка, да ги доставяме с храна и съоръжение, и да плащаме заплатите им. Но би трябвало да желаят да се бият, те са повече от талибаните. Не скърбя за решението си да се изтеглим ", съобщи американският президент.

 Талибаните превзеха 10 провинциални столици за седмица: Ето какво следва Виж още

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР