Съединените щати съобщиха, че предоставят допълнителна военна помощ на Украйна

...
Съединените щати съобщиха, че предоставят допълнителна военна помощ на Украйна
Коментари Харесай

Колко е досега помощта на Западните страни за Украйна, кои държави са дали най-много и за какво

Съединените щати оповестиха, че дават спомагателна военна помощ на Украйна в размер на $725 млн. Новият пакет включва муниции за ракетни системи за залпов огън HIMARS и артилерийски снаряди, заяви Пентагонът. А малко по-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани украинския президент Зеленски да не се оплаква от незадоволителна помощ от Запада, заяви The Washington Post на 11 октомври, като се базира на чиновник от Белия дом.

Помощта на Западните страни към Украйна - към този момент предоставена и обещана във финансова и друга форма - към началото на октомври към този момент възлиза на големите 126 милиарда $, следва от оповестените данни на Института за международна стопанска система в Кил (Германия), написа " Ведомости ". Това е съвсем равно на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за 2022 година, който се прави оценка от МВФ на $130 милиарда

От 24 февруари до 3 октомври Западните страни са похарчили или са дали обещание да отделят на Украйна над 119 милиарда евро, или 126 милиарда $ по междинен обменен курс за този интервал. От тях, помощта по посоки е: финансовата помощ е 53 милиарда $, военната - 44 милиарда $, филантропичната - 15 милиарда $, а помощта за бежанците се пресмята на 14,5 милиарда $.

Разгледано по обособени страни, най-голяма помощ (дадена и обещана) на Украйна до момента, предстоящо оказват Съединени американски щати - общо 55 милиарда $. От посочената сума, военната помощ на Съединени американски щати е на обща стойност $29 милиарда, финансовата - $16 милиарда, филантропичната - $10 милиарда, помощ за бежанци няма.

Помощта на Полша за Украйна е втора по мярка и възлиза на $7,6 милиарда, от които военната е $1,9 милиарда, финансовата е $1,1 милиарда, филантропичната е $100 милиона, а помощта за бежанци доближава $4,5 милиарда (най-голямата от обособена страна по този параграф).

На съвсем същата обща сума се пресмята и помощта на Англия ($7,4 милиарда) за Украйна, само че тук от нея военната помощ възлиза на $4 милиарда, която е най-голямата по този параграф след Съединени американски щати.

Следващите две страни, надлежно 4-та и 5-та по мярка на помощта към Украйна, са Германия (общо $6,7 милиарда, от които $3,2 милиарда е за бежанците) и Канада (общо $3,2 милиарда, от които $1,9 милиарда е финансова).

Размерът на помощта на обособените страни към Украйна, прегледан по отношение на размера на личния им Брутният вътрешен продукт , е максимален при Полша, където доближава 1,28% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Институции на Европейски Съюз са финансирали Украйна до момента с общо $19,2 милиарда, от които $15,1 милиарда е финансова помощ, а военната е за $2,6 милиарда.

Помощта на интернационалните (финансови) организации за Украйна до момента е общо $10,3 милиарда и е единствено финансова.

Ангажиментите на Русия към четирите неотдавна анексирани района, в случай че се пресмятат по същия метод както го вършат немските специалисти, доближават $79 милиарда, пресметна " Ведомости ".
 Военновременният бюджет на Русия - какъв брой ще набъбнат разноските за защита на страната
Военновременният бюджет на Русия - какъв брой ще набъбнат разноските за защита на страната

Бюджетният недостиг за тази година ще е едвам 0,9% от БВП
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР