Съединените щати са все по-близо до първото си кацане на

...
Съединените щати са все по-близо до първото си кацане на
Коментари Харесай

САЩ все по-близо до Луната: Космическият кораб робот „Одисей“ обикаля и се готви за кацане

Съединените щати са все по-близо до първото си кацане на Луната от половин век насам. Космическият короб робот е обиколил Луната, правейки опит да допре повърхността ѝ , заяви Ройтерс.

Ако бъде сполучливо, това ще бъде и първото приземяване на спътника  на уред от напълно частна компания. 

Вижте по кое време се чака астронавти да стъпят на спътника ни

Космическият транспортен съд без екипаж, издигнат и ръководен от основаната в Хюстън компания Intuitive Machines, обикаля към Луната на към 92 км над повърхността, откакто доближи орбита в сряда, шест дни след изстрелването му с ракета SpaceX Falcon 9 от галактическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Снимка: НАСА

Спускаемият робот с шест крайници, наименуван „ Одисей “, трябваше да стартира окончателното втурване от лунната орбита, като задейства основния си мотор към час преди кацането. Той би трябвало да се приземи в 17:30 ч. през днешния ден в кратерa Малаперт А покрай южния полюс на Луната.

„ Това към този момент не е това положително място, на което нищо не се случва. Бъдете внимателни “, споделят учените

Апаратът носи набор от научни принадлежности и софтуерни демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предопределени да работят в продължение на седем дни със слънчева сила, преди слънцето да залезе над мястото на полярното кацане.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Полезният товар на НАСА ще се концентрира върху събирането на данни за взаимоотношенията на галактическото време с повърхността на Луната, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещи кацащи апарати и завръщането на астронавти, което НАСА възнамерява по-късно през десетилетието. Ако кацането е сполучливо, задачата IM-1 ще съставлява първото следено втурване до лунната повърхнина на американски галактически транспортен съд след „ Аполо 17 “ през 1972 година, когато там кацна последната лунна задача на НАСА с астронавтите Джийн Сернан и Харисън Шмит.

Американският уред би трябвало да кацне на 25 януари 2024 година

Досега на Луната са кацали галактически апарати единствено от четири други страни - някогашния Съветски съюз, Китай, Индия и напълно неотдавна - Япония. Съединените щати са единствената страна, която в миналото е изпращала хора на лунната повърхнина.

Снимка: НАСА

Успехът на „ Одисей “ ще бъде и първото „ меко кацане “ на Луната от уред, създаден и експлоатиран от частна компания и първото в границите на лунната стратегия „ Артемида “ на НАСА, която цели да върне астронавти на спътника.

Роботът „ Перегрин “ не е съумял да разгърне устойчиво слънчевите си панели към Слънцето

НАСА има за цел да приземи първия си галактически транспортен съд „ Артемис “ с екипаж в края на 2026 година като част от дълготрайно и стабилно проучване на Луната и стъпка към възможни полети на хора до Марс. Инициативата се концентрира върху южния полюс на Луната, частично тъй като се допуска, че там има доста замръзнала вода, която може да се употребява за поддържане на живота и за произвеждане на ракетно гориво.

Снимка: НАСА

Очаква се голям брой дребни спускаеми апарати като „ Одисей “ да проправят пътя в границите на програмата на НАСА.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР