Съединените щати са в процес на извличане на останките от

...
Съединените щати са в процес на извличане на останките от
Коментари Харесай

САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай

Съединените щати са в развой на добиване на останките от китайския балон от Атлантическия океан за разбор от специалисти по разузнаване и няма проект да върнат останките на Пекин, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки Белия дом.

" Те са събрали някои остатъци от повърхността на морето, а метеорологичните условия не разрешиха доста подводно наблюдаване на полето с парчета ", съобщи пред кореспонденти представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Американски изтребител смъкна китайски шпионски балон, който прелетя над страната.

Американският личен състав " през идващите дни ще може да слезе там и да прегледа по-добре какво има на дъното на океана, само че това едвам в този момент стартира ", сподели Кърби и означи, че регионът, в който са се разпръснали парчета, е " забележителен ".

Китай твърди, че балонът е бил подведен летателен уред за наблюдаване на времето без военна цел. Съединените щати настояват, че балонът е бил комплициран височинен шпионски уред.

След като постепенно прекосява средата на Съединените щати над няколко строго секретни военни обекта, балонът се насочва над източното крайбрежие, където президентът Джо Байдън подрежда да бъде свален.

Кърби съобщи, че не е имало желание да изпраща останките назад. " Не ми е известно да има такова желание или проекти за връщането им ", сподели той.

Администрацията на Байдън показва случая като провокативен ход на Китай, който се е трансформирал в нещо като лична цел, предоставяйки на американските разследващи служби скъпи данни.

Според Кърби са взети ограничения, с цел да се подсигурява, че инструментите на балона са " смекчени " в способността им да шпионират и в същото време " се усилва и усъвършенства способността ни да събираме разследващи данни и информация от него ".

" Все още проучваме информацията, която успяхме да съберем от балона, преди да го свалим, а в този момент ще съберем отломките и допускам, че може да научим още повече “, съобщи Кърби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР