Съединените щати призоваха Русия да върне на Украйна пълния контрол

...
Съединените щати призоваха Русия да върне на Украйна пълния контрол
Коментари Харесай

САЩ призоваха Русия да върне на Украйна пълния контрол върху Запорожската АЕЦ

Съединените щати приканиха Русия да върне на Украйна цялостния надзор върху Запорожската атомна електроцентрала. Вашингтон има намерение да работи по този въпрос с Международната организация за атомна сила (МААЕ), заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг с публицисти.
Карин Жан-Пиер, представител на Белия дом
Тя съобщи, че американската страна " продължава да следи от близко обстановката " в централата. Тя съобщи, че Министерството на енергетиката на Съединени американски щати и Националната администрация за нуклеарна сигурност считат, че " данните от датчиците за радиация не престават да постъпват ". " За благополучие не сме забелязали признаци на нараснали или необикновени равнища на радиация ", добави Жан-Пиер.

" Воденето на бойни дейности наоколо до атомна електроцентрала е рисково ", съобщи говорителката на американската администрация. " Продължаваме да призоваваме Русия да приключи всички военни интервенции в украинските нуклеарни уреди или наоколо до тях и да върне цялостния надзор върху тях на Украйна. Ще продължим да поддържаме напъните на МААЕ да извърши мандата си за механически гаранции, с цел да помогне на Украйна да обезопаси нуклеарните си уреди ", съобщи говорителката.

Запорожската атомна електроцентрала е най-голямата в Европа и създава една четвърт от цялото електричество в Украйна. Тя е с потенциал от към 6000 MW и се състои от шест енергийни блока. От 1996 година Запорожската АЕЦ е настрана поделение на националната компания за произвеждане на нуклеарна сила " Енергоатом ", която се управлява от Украйна. Обектът е високомерен от съветските сили през март тази година. В момента Запорожката АЕЦ работи със 70% от цялостния си потенциал, защото освободената територия на Запорожка област има свръхпредлагане на създадена електрическа енергия. Има проекти за бъдещи доставки в Крим.

Украинските въоръжени сили неведнъж са атакували Запорожската атомна електроцентрала. Гражданско-военната администрация на Енергодар заяви, че осколките от ракетата, изстреляна в неделя вечерта, са паднали на не повече от 400 метра от настоящия блок за произвеждане на електрическа енергия. Най-малко един човек е умрял вследствие на обстрела в Енергодар. Всички избухнали пожари бяха бързо потушени, а също по този начин имаше известия за проблеми с водоснабдяването заради щета на водоизточника.

По-рано генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси, говорейки на конференция на страните членки на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие, съобщи, че делегация на организацията е подготвена да посети Запорожската АЕЦ./БГНЕС, ТАСС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР